Як виглядає поповзень-пташка
Повзень
Розміром повзень (Sitta europea) приблизно з горобця. Верх у представників обох статей сірувато-блакитний. У самок низ світлий з рудуватим черевцем в ділянці ніг. У самців колір задньої частини черевця більш насичений і темний, майже каштановий. Дзьоб у птаха довгий, шиловидний, що плавно переходить у чорну смужку, що йде через око до спини. Найчастіше можна бачити поповзня на стовбурі дерева, зі спритністю акробата, що лазить по ньому як вгору, так і вниз.
Місце проживання
Селиться у різних лісах, часто заплавних, а також у лісопарках, лісозахисних смугах. У зимовий час поповзень нерідко тримається разом із зграйками синиць, що кочують, залітає в населені пункти.
Міграції
Дорослі пари зазвичай живуть осіло на одній території протягом усього життя. Водночас восени — взимку частина повзів схильна до переселень на невеликі відстані.
Розмноження
У квітні поползней займає відповідне природне або видовбане дятлом дупло, може оселитися і в штучному будиночку. Якщо діаметр вхідного отвору дуже великий, поповзни замазують вхід глиною, залишаючи літок діаметром 3-4 див.
Кладка складається з 4-12 (частіше - 6-10) світлих яєць з червоним кропом. Самка сидить на яйцях 13–18 діб і змусити її залишити кладку дуже важко. Пташенята проводять у дуплі 22–25 діб. У сезон у пари зазвичай буває два виводки.
Харчування
Більшість комах і личинок поповзні збирають зі стовбурів і товстих гілок дерев. Восени та взимку значна частина (до 60%) раціону поповзню складається з рослинних кормів: жолудів, горіхів, насіння ялини, верби, глоду, шипшини, бур'янів. Птахи регулярно відвідують годівниці, охоче беруть корм (наприклад, соняшникове насіння) з рук.Поповзні невтомно роблять запаси насіння, ховаючи їх зазвичай під корою. Хитрі синиці великі нерідко йдуть за поповзнем, щоб відразу поживитися припасами зі схованки. Зазвичай поповзні ховають насіння у різних місцях, але іноді влаштовують справжні комори в нішах і великих щілинах стовбурів.
Повзень
Якщо ви помітили на ділянці невеликих (вага - 20-25 г, довжина тіла - 12-15 см) "щільних" рухливих і дуже галасливих пташок з великою головою і чорною вузькою "маскою" на очах, які спритно снують по стовбурах та гілках дерев вгору і вниз, це повз.
- Самки і самці практично не відрізняються за забарвленням, другі лише трохи більші.
У поповзів короткі закруглені крила та короткий прямий хвіст. Густе "пухнасте" оперення блакитно-сірого кольору на спинці і крилах, біле - на горлі і рудувате - на грудях і черевці.
Ноги у пташок сіро-бурі, сильні, з довгими чіпкими кігтями, добре пристосовані до лазіння по стовбурах дерев.
Спосіб життя
Повзні тримаються поодиноко або парами.
Віддають перевагу високостовбурним старим деревам, на яких зручно добувати комах та павукоподібних – їх основний корм. Наприкінці літа, коли дозрівають рослини, птахи переорієнтуються на насіння, жолуді, горіхи та плоди.
- У будь-яку пору року пташки роблять запаси про запас - ховають насіння в щілинах стовбура дерева і маскують їх лишайником або шматочком кори.
Взимку поповзні охоче користуються залишеною людиною годівницями. При цьому щось із вмісту з'їдають на місці, а щось забирають із собою про запас.
На невеликі відстані поповзні літають по прямій лінії, але в більш довгі – хвилеподібно.
Коли можна побачити повз
Птахи ведуть осілий спосіб життя.Якщо їх не турбувати, як правило, дотримуються однієї території, тому побачити їх можна цілий рік.
Гніздування
Сезон гніздування повз залежить від місця їх проживання. В одних місцях цей період у птахів починається лише у квітні–травні, а десь – уже з кінця лютого.
Гніздяться ці птахи у вже існуючих дуплах, розщелинах та щілинах (зазвичай вище 2–3 м над землею). Охоче займають штучні будиночки-дуплянки. При цьому для захисту від хижаків вони заповнюють простір усередині товстим шаром лусочок кори та замазують вхідний лоток глиною або гною до малих розмірів.
Кладка поповзня – 6–9 матових білих яєць із червонувато-коричневим крапленням.
- З початком насиджування (а триває воно 14–18 днів) птахи змовкають і стають малопомітними.
У сезон буває лише одна кладка, яка зазвичай припадає на квітень – початок травня.
На крило пташенята стають через 22-25 днів, але ще протягом одного-двох тижнів їх підгодовують батьки. Після молоді повз розлітаються територією.
- Більшість молодняку вже до кінця літа обирає собі індивідуальну ділянку, проте з вибором гніздової території та партнера остаточно визначаються лише наступної весни.
Спів
Звичайний повзень - дуже галасливий птах з великим діапазоном різних гучних звуків.
Під час пошуку корму видає часті короткі посвист "тью-тью-тью" або більш протяжні "тці-іт".
Під час збудження звуки змінюються на дзвінке "тьоч", повторюване багато разів з невеликими перервами.
Може видавати мелодійні сильні трелі з різною частотою – щось на кшталт "тюй-тюй-тюй", і "м'якаючі" крики.
Чим годувати взимку
- насіння соняшнику в лушпинні,
- плоди черемхи,
- несолоне сало,
- арахіс,
- насіння кабачка,
- насіння гарбуза,
- конопляне зерно,
- мигдаль,
- кедровий горіх,
- фундук,
- волоський горіх.
Подібні статті
- Що таке водянка і як вона виглядає
- Чому птах поповзень так називається
- Чому моє біле тло виглядає сірим
- Який дизайн нігтів виглядає дорого
- Яка комаха виглядає найстрашнішою
- Як називається квітка виглядає як ялинка
- Як виглядає латаття під водою
- Як виглядає хом'як джунгарик