Скільки у світі синіх ар

Скільки у світі синіх ар



Сині папуги ара

Цей вид більше не зустрічається в дикій природі, останній самець, що жив у дикій природі, зник у 2000 році. До цього в середині 1990-х років робилися спроби впровадження особини самки з приватної колекції, але цей птах загинув. Причина зникнення: вилов, африканські бджоли, які зайняли усі придатні в цій зоні для гніздування дупла, а також вирубування улюблених дерев Tabebuia caraiba. Для цих птахів було характерне використання роками одного і того ж маршруту польоту, що полегшувало роботу браконьєрів. Є надія, що у дикій природі залишилася не виявленою людьми невелика населення цих птахів, інакше єдиною надією цього виду залишаються птахи, які у приватних колекціях. На щастя, блакитні ара досить добре розмножуються у неволі. За продекларованими даними у приватних колекціях до кінця XX століття проживало близько 70 особин. Однак існує небезпека не розмноження більшої частини цих птахів, оскільки особини можуть бути дуже близькими родичами. Зараз діє програма з впровадження пташенят, що вилупилися, в дику природу та їх захисту від браконьєрів. Крім того, щоб купити цього птаха, власник повинен гарантовано мати добре облаштовані вольєри та співпрацювати з програмою захисту блакитного ара (CPRAA).

З цих 70 птахів лише 9 залучені до програм робочої групи, на щастя, ці птахи є 90 % генетичного розмаїття, представленого у всій популяції птахів. Крім того, існує надія, що інші власники птахів приєднаються до робочої групи, що збільшить розмір популяції, залученої до програм відновлення виду.

У 2004 році в Лоро Парку вдалося отримати пташеня від пари таких птахів і благополучно його виростити.

За даними 2007 року у приватних колекціях налічувалося 90 птахів.

За даними 2010 року у приватних колекціях налічувалося 105 птахів.

За даними 2014 орнітологам вдається рятувати вигляд, але повільно. Приблизно 500-400 птахів.

Література

Дятлові папужки (Micropsitta)

Блискучі лорі (Chalcopsitta) Оздоблені лорі (Charmosyna) | Червоні Лорі (Eos) | Мускусні лорикети (Glossopsitta) Широкохвости лорі (Lorius) | Лорі-гуа (Neopsittacus) Новогвінейські гірські лорі (Oreopsittacus) Лорі-самітники (Phigys) | Білоспинні лорі (Pseudeos) | Клинохвості лорикети (Psitteuteles) | Лорикети (Trichoglossus) | Дівочі лорі (Vini)

Нерозлучники (Agapornis) Королівські папуги (Alisterus) Амазони (Amazona) | Гіацинтові ара (Anodorhynchus) Червонокрилі папуги (Aprosmictus) Ара (Ara) | Аратинги (Aratinga) | Барнардові папуги (Barnardius) Філіппінські товстоклюві папуги (Bolbopsittacus) Товстоклюві папуги (Bolborhynchus) | Тонкоклюві папуги (Brotogeris) | Каролінські папуги (Conuropsis) Папуги-ваза (Coracopsis) Скелясті папуги (Cyanoliseus) | Сині ара (Cyanopsitta) Какаріки (Cyanoramphus) | Фігові папужки (Cyclopsitta) | Віялові папуги (Deroptyus) | Карликові ара (Diopsittaca) | Шляхетні папуги (Eclectus) Довгодзьобі папуги (Enicognathus) | Рогаті папуги (Eunymphicus) Горобині папужки (Forpus) | Папуги Жоффруа (Geoffroyus) Нічні папуги (Geopsittacus) Короткохвости папуги (Graydidascalus) | Грифові папуги (Gypopsitta) Карликові амазони (Hapalopsittaca) | Ластівкові папуги (Lathamus) | Андські високогірні папуги (Leptosittaca) Широкодзьобові папуги (Lophopsittacus) | Висячі папужки (Loriculus) | Маскаренські папуги (Mascarinus) Хвилясті папужки (Melopsittacus) | Папуги-ченці (Myiopsitta) Нандайї (Nandayus) | Зелені горобці папужки (Nannopsittaca) | Родрігесові папуги (Necropsittacus) Трав'яні папужки (Neophema) Рожевобрюхі трав'яні папужки (Neopsephotus) | Кровавобрюхі червонохвості папуги (Northiella) | Жовтовухі папуги (Ognorhynchus) Червонобрюхі ара (Orthopsittaca) | Земляні папуги (Pezoporus) Білобрюхі папуги (Pionites) | Прикрашені папуги (Pionopsitta) Червоногузі папуги (Pionus) | Розелли (Platycercus) | Довгокрилі папуги (Poicephalus) Розкішні папуги (Polytelis)Ракетохвості папуги (Prioniturus) | Блискучі папуги (Prosopeia) | Співочі папуги (Psephotus) Стрічкові папуги (Psittacella) Намистоподібні папуги (Psittacula) | Карликові папуги (Psittaculirostris) Тупохвости папуги (Psittacus) | Червоноплечі папужки (Psittinus) | Капюшонові папуги (Purpureicephalus) Піррурові (Pyrrhura) | Товстоклюві ара (Rhynchopsitta) | Жовтобрюхі папуги (Salvaroria) | Великлюві папуги (Tanygnathus) | Строкатих папуг (Touit) | Синьобрюхі папуги (Triclaria)

Совині папуги (Strigops)

Орлині папуги (Psittrichas)

У тому числі улюбленець дітей із мультфільму «Ріо»!

Блакитний Ара, яскраво-синій вид бразильського папуги, який став головним героєм мультфільму "Ріо", зник із дикої природи, пише Daily Mail.

Він об'єднує сім інших видів птахів, які були під загрозою зникнення. Вони стали першими, хто вимер у цьому десятилітті.

Вчені кажуть, що серед втрат — чорнолиця гавайська квіткарка, карликова сова Пернамбуку та «північно-східний крикун» (Cichlocolaptes mazarbarnetti), відкритий лише 2002 року.

Більшість птахів, які вимирають, є малими острівними видами, що робить їхнє виживання проблемним, але п'ять із восьми зникли в Південній Америці, кажуть дослідники.

Дослідники BirdLife International провели статистичний аналіз видів, що знаходяться під загрозою зникнення.

Стюарт Бутчарт, старший науковий співробітник BirdLife International, сказав:

«Вимирання продовжуються і прискорюються. Але наші дані свідчать про те, що хвиля вимирання зростає і на континенті. Вона викликана знищенням їх ареалів проживання варварським сільським господарством та вирубуванням лісів».

Дослідники дослідили 51 вид, який «зазнав критичної загрози» у червоному списку Міжнародного союзу охорони природи (МСОП).

Згідно зі списком, понад 26 000 видів тварин у світі перебувають під загрозою зникнення.

Що таке "Червоний список"?

Тварини з червоного списку під загрозою зникнення внесені до переліку «видів з найвищим пріоритетом збереження», але на практиці це нічого не змінює.

Червоні критерії списку:

Минулого року у Великій Британії до списку було додано ще кілька видів.

До них також належать:

  • Атлантичний глухий кут;
  • Соловей;
  • Морянка;
  • Звичайна горлиця.

У 2011 році після знищення величезних лісових масивів вимерли Philydor novaesi, маленькі лісові птахи, родом із Бразилії.

Cichlocolaptes mazarbarnetti не було видно з 2007 року.

Чорнолиця гавайська квіткарка, знайдена лише на острові Мауї на Гаваях, зникла з 2004 року, і спроби розвести її в неволі виявилися безуспішними.

Більшість ареалу птахів було знищено шляхом лісозаготівель.

Доктор Бучарт сподівається, що результати статистики, що шокують, допоможуть зберегти зникаючі види в майбутньому.

А що ви думаєте про це стрімке зникнення?

Опис та зовнішній вигляд

Блакитний ара - птах сімейства папужних - єдиний вид роду Блакитних ар. Є найрідкіснішою у світі арою. Вперше гарний папуга з розкішним синьо-блакитним оперенням був описаний на початку 19 століття натуралістом Йоганном фон Спіксом.

Незважаючи на те, що німецький дослідник природи помилився у визначенні виду — він зарахував його до гіацинтових ара, папузі дали назву на його честь: «Cyanopsitta spixii» (з латини «Блакитний папуга Спікса»).

Зовнішній вигляд пернатого досить витончений:

  • на грудці та черевці пір'я кольору морської хвилі;
  • пір'я хвоста та крил на тлі всього тіла виділяються через свій темно-синій колір;
  • зате голова має світло-сіре оперення, на ній виділяється ще більше світлого тону лобова частина та вуха;
  • переважна ж забарвлення блякло-блакитне;
  • область від надклюв'я до очей (так зване обличчя птиці) не оперена і має темно-сірий колір;
  • дзьоб великий і чорний;
  • лапки - сіруваті;
  • райдужки світло-жовті;
  • довжина тіла трохи більше 57 див;
  • вага птиці – до 400 грамів.

Дивіться, який у блакитного ара на фото виразно-вигнутий дзьоб, його нижня частина майже вдвічі менша за верхню:

Папуги мають вікові відмінності: райдужка пташенят темна, тільки після восьмимісячного віку на ній з'являється жовтуватий обідок. Неоперені зони на лицьовій частині молодих особин світліші, але в середині надклювья є поздовжня смужка кольору кістки, яка пропадає, коли пернаті досягають статевої зрілості (приблизно у віці одного-двох років). На фото видно ці відмінності у дзьобах, райдужці очей та кольорі неоперених ділянок на обличчі:
Блакитні ара: доросла особина та три молоді пташенята
Чим старшим стає птах, тим його дзьоб менш чорний, на ньому починають з'являтися сірі плями, лущення.

Самці відрізняються від самок вагою - вони на 30-40 грамів важчі, і коло черепа - голова самців трохи більша. Дзьоб у них також потужніший. Зате у самок оперення охайніше, акуратніше.

Цікаво! Звуки, що видаються блакитними арами, вражають своєю різноманітністю: низький гул, що формується в області живота, поступово переростає в досить високі ноти.

Ареал проживання та спосіб життя

На жаль, на сьогоднішній день особливості життя блакитних ара вже з розряду історії.У 2000 році загинув останній самець цього виду папуг, що живе на волі. Усі представники цих гарних птахів (а на той момент їх налічувалося близько 70) живуть зараз у приватних колекціях і занесені до Червоної книги як вид, що вимер у дикій природі.

Не так багато існує інформації про спосіб життя цих пернатих, оскільки серйозні спостереження почалися лише з 70-х років минулого століття та групи, за якими велися спостереження, були нечисленними. Тому дані не можуть бути повними.

Відомо, що батьківщина ара – території Бразилії, розташовані між річками Сан-Франсиску та Парнаїба на північному сході країни. Пірнаті воліли рівнинну рослинність: високі одиночні дерева, колючі чагарники, гаї пальм, лісосмуги, річкові узбережжя.

Блакитні папуги ара любили літати високо в повітрі над кронами дерев. Виявляли свою активність у світлий час доби, у спекотний час і нічний годинник вони переховувалися в тіні дерев.

Харчувалися тропічними плодами та насінням, особливу перевагу віддавали ягодам кактусів та бразильським горіхам. Для їх міцних дзьобів міцна горіхова шкірка була перешкодою.

Збиралися в невеликі зграї або жили парами. Гніздування влаштовували у великих дуплах старих дерев.

Блакитні ари — дуже спокійні та миролюбні папуги. Вони люблять тишу, не метушливі, їм до смаку повільне проведення часу. При нестачі регулярного відпочинку стають агресивними, що, в принципі, їм не властиво.

Чи знаєте ви? Ці розумні птахи дуже оригінально реагують на небезпеку: падають на спину і прикидаються мертвими. У дикій природі така хитрість нерідко рятувала їхню відмінність від серйозної небезпеки.

Що призвело до загибелі виду

Існує кілька факторів, що призвели до стрімкого знищення популяції:

  1. ара втратили можливість влаштовувати гнізда в дуплах дерев через те, що їх стали займати африканізовані бджоли, що з'явилися в Бразилії в середині минулого століття від випадково випущених на волю африканських бджіл;
  2. вирубування дерев (особливо улюблених блакитними рослин табебуйя) з метою звільнити місце під сільськогосподарські угіддя та промисловість;
  3. незаконний вилов із метою продажу.

Для синіх ара було характерно постійно літати одними й тими самими маршрутами, що полегшувало їх упіймання браконьєрами для подальшого продажу за кордон. Ціна на блакитного ара була надзвичайно висока — сягала 40 тисяч доларів.

Вважається, що в природних умовах папуги могли прожити 10-25 років, а деякі одомашнені майже 50 років.

У середині 90-х років минулого століття були зроблені спроби впровадити в природне місце існування самку ара, яка раніше жила в приватній колекції. Спроби не мали успіху, самка загинула.

Наприкінці 2000 року в природному середовищі не стало останнього дикого представника блакитного папуги Спікса - помер самець. На той момент менше 100 особин виду ще залишалися у приватних колекціях, тому вид був офіційно оголошений вимерлим у дикій природі.

Через трохи більше 15-ти років, влітку 2016 року неподалік міста Кураса був помічений птах, зовні схожий на блакитного ара. Її вдалося зняти на телефон, але якість відео залишала бажати кращого:

Орнітологи визнали цього птаха як папугу Спіксу за його характерним покликом, однак зробили висновок, що це не дика особина, а випущена або вилетіла з неволі.

Багато любителів папуг стверджують, що такі досить великі пернаті, як ара, повинні утримуватися в зоологічних парках, заповідниках, цирках, але не в житловому приміщенні. цих пернатих надзвичайно мало:

  • на 2000 рік блакитних ара налічувалося всього 70 особин;
  • 2004 року на острові Тенеріфе в зоопарку «Лоро парк» вдалося вивести пташеня в неволі, яке благополучно виросло;
  • 2007 року населення трохи зросла — до 90 особин;
  • у 2010 році папуг Спіксу стало вже 105;
  • 2014 року — близько 500.

Якщо людина захоче купити папугу ару, вона в обов'язковому порядку повинна мати чудово обладнаний вольєр для свого вихованця та брати активну участь у діяльності Постійної Співтовариства з порятунку Ари Спікса (CPRAA).

Папуг, що містяться в неволі, годують:

  • різноманітними зерновими сумішами, куди входять пшоно, овес, просо, конопляне насіння;
  • овочами (морква, огірки);
  • кукурудзою;
  • фруктами (яблука, банани, груші);
  • ягодами (шипшина, малина);
  • іншими плодами дерев;
  • горіхами;
  • мінеральними підживленнями (черепашником, крейдою, галькою).

Розмноження

Шлюбний період у блакитних папуг починається з квітня-травня і супроводжується цікавим ритуалом. Парочка сидить на гілці таким чином, що хвости у них дивляться в протилежні сторони. Нагадують булькання. Потім самець починає пританцьовувати, похитує головою, киває і закидає її назад.

Самка робить кладку з двох-трьох яєць з проміжками за два дні. Через 24 дні вилуплюється перше яйце.

Пташенята з'являються голими і сліпими. Самка годує пташенят сама. Самець весь час гніздування займається годуванням самки та охороною гнізда. Він взагалі не заходь у нього, навіть для ночівлі. Пташенята, що повністю оперлися, стають у віці приблизно 18 тижнів, але деякий час (приблизно ще 13-14 тижнів) підгодовуються батьками.

Заходи щодо порятунку блакитних ара

Орнітологи популяцію поступово відроджують, проте відбувається це надзвичайно повільно, а все тому, що більшість блакитних ара — близькі родичі.

Розроблено та діє програма, націлена на розмноження ара в умовах неволі з наступним підселенням пташенят у дике середовище. У цій програмі спочатку було задіяно 9 особин з усіх ара. Ці птахи становили 90% генетичної різноманітності виду. Інші папуги мали близькі споріднені зв'язки, що ускладнювало їх розмноження. На 9 не споріднених блакитних ар орнітологи покладали великі надії на відродження виду.

На сьогоднішній день майже 80 блакитних ара беруть участь у програмі контрольованого розмноження, яка має на меті врятувати популяцію від зникнення, а потім і відновити її проживання в дикій природі.

З приводу повернення блакитних ара в природне довкілля висловлюються суперечливі думки. Невідомо, чи будуть успішними подібні спроби, бо одомашнені особини втрачають свою спадкову культуру вільних птахів, що дозволяє виживати у дикому середовищі.

Такі навички передаються потомству від своїх батьків, і навіть виробляються у процесі виховання молодняку ​​старшими особинами. Такий зв'язок пташенят з дорослими дуже важливий. Люди не можуть прищепити такі навички, адже звички диких ара Спікса були мало вивчені.

У сучасних реаліях у блакитних ара немає жодного пернатого «вчителя», який зміг би прищепити навички виживання. Тому може виявитися так, що ці папуги здатні виживати лише у неволі.

Незважаючи на песимістичні прогнози та повільне збільшення популяції, хочеться вірити, що блакитний ара в найближче десятиліття перестане бути найрідкіснішим папугою цього роду і зможе адаптуватися до життя на волі.

Папуга Блакитний ара - натхненник фільму "Ріо", вимер у дикій природі

Папуга Блакитний ара - яскравий птах, відомий як Blu у популярному мультфільмі "Ріо" - тепер живе тільки в неволі.
Згідно з новим дослідженням, опублікованим у журналі «Біологічна консервація», до списку підтверджених або передбачуваних вимирань слід додати не менше восьми видів птахів. У списку знаходиться Блакитний ара, уродженець Бразилії та знаменитий у Ріо, який тепер вважається вимерлим у дикій природі.

У мультфільмі показані пригоди двох антропоморфних папуг — самця і самки блакитних ара — єдиних представників свого виду, які залишилися, викрадені групою контрабандистів, які займаються нелегальним вивезенням рідкісних видів птахів.
У мультфільмі все закінчується добре.
Реальність набагато похмуріша, остання самка блакитної ари в дикій природі померла ще 2000 року.

Трейлери фильму Ріо .
Дослідження виявило обезліснення як одну з головних причин зникнення багатьох птахів.
Людська діяльність - причина практично всіх вимирань птахів та тварин.

Боніта і Фердинанд в заповіднику дикої природи в Шенеїк, Німеччина.
Спочатку птахи зникали на невеликих островах, останні дослідження показали, що на континентах зростає хвиля зникнень, головним чином через втрату місць проживання птахів, нестійкого сільського господарства та лісозаготівель.
Не всі надії ще втрачені для Блакитного Ари, він вимер у дикій природі, але в неволі живі від 60 до 80 особин.
Якщо люди й надалі безцеремонно вторгатимуться в середовище проживання птахів, Блакитних ара, як і багатьох інших пернатих, можна буде побачити лише в кіно.

Папуга блакитний ара

Папуги – яскраві птахи, які легко уживаються з людиною. Завдяки поступливому характеру і гарному вигляду часто заводять будинки, щоб вони скрасили нудну атмосферу грайливим вдачею. До одним із таких відносять представників породи блакитний ара. Пташки наділені яскравим оперенням та відмінним характером. Ця порода вважається рідкісною, але користується високої популярністю серед людей.

Папуга блакитний ара є витонченим птахом, побачивши його один раз, запам'ятаєш вже на довгий час. Він вважається єдиним представником свого роду папуг. При цьому він має яскраві характеристики, на які зверне увагу кожен:

  • довжина тіла сягає в середньому 60 сантиметрів;
  • маса дорослої особини становить 400 г;
  • головною яскравою перевагою птахів є колір оперення, воно має синій відтінок, який спостерігається по всьому тілу, крім головної частини;
  • голова має сіре забарвлення, а ось лицьова частина світліша, вона має білий колір із сіруватими нотками;
  • дзьоб має темний колір. Молоді особини в центрі мають білу смужку, яка з віком зникає;
  • лапки мають середній розмір і забарвлені у сірий колір.

Ареал проживання

Блакитні ари спочатку жили лише на території Бразилії, ці землі є їхньою історичною батьківщиною. Ще в давнину птахи любили вибирати для місць проживання лісові простори.

У місцях з великою кількістю лісових посадок вони знаходили житло, улюблені ласощі, їжу для харчування. Також у цих зонах вони ховалися від хижаків.

Чому про птаха згадується у минулому часі, це з тим, що населення цієї породи перебуває під загрозою зникнення. Кількість блакитних ар з кожним роком дедалі менше. Це пов'язано з кількома факторами:

  • поява африканських бджіл, що займають придатні для гніздування дупла;
  • вирубування дерев tabebuia caraiba.

Через те, що папуги цієї породи зникають, їх неможливо побачити його в дикій природі. Вони є тільки в приватних колекціях і знаходяться під охороною. Вони вважаються єдиною надією на те, щоби вигляд не зник.

Для браконьєрів блакитні ари були бажаною здобиччю. А зловити їх не так вже й важко, це пов'язано із постійністю папуг. Вони літають зграями по тому самому маршруту.

Досі залишилася інформація про те, як поводиться папуга блакитного ара в період розмноження. Щоб зрозуміти, як відбувалося вони розмноження, варто виділити головні особливості:

  • у цей період особини підшукували зручні дупла;
  • після розташування та облаштування самка відкладала від 2 до 3 яєць;
  • за місяць з'являлися перші пташенята;
  • дбали про потомство самка та самець;
  • оперення у папуг формувалося до 4 місяці життя.

Незважаючи на те, що відомостей про зміст популяцій блакитних ар у дикій природі немає, у неволі вони ще містяться. Відомо, що у світі налічується 70 особин цього виду, і всі вони містяться у приватних колекціях.

Останній блакитний ара, який жив у диких умовах, помер 2000 року. З цього часу дослідникам та любителям дикої природи не вдалося знайти хоча б одну особину на території Бразилії.

Це цікаво! Блакитні ари мешкають лише у неволі, у приватних володіннях. Одним з найпопулярніших місць у світі, в якому можна зустріти різноманітні види птахів та тварин, включаючи папуг цієї породи, є Лоро Парк. Це відомий зоопарк у Європі.

Щодо приватних колекцій покладаються великі надії на те, щоб збільшити чисельність блакитних ар та запобігти їх вимиранню. Відповідно до численних програм захисту прав тварин, власників цих екзотичних птахів, умовляють на те, щоб вони сприяли розведенню вихованців у неволі. Деякі охоче погоджуються, інші, навпаки, відмовляються.
Папуги можуть добре ужитися з людиною, і це пов'язано з особливостями характеру:

  • вони здатні швидко звикнути до домашніх умов. Прекрасно знаходять спільну мову з людиною;
  • практично з першого дня вони стають відмінними друзями із господарем;
  • через деякий час папугу можна буде відносити до повноцінного члена сім'ї;
  • оскільки вони люблять спілкування, то утримувати їх варто парами. Якщо немає можливості утримувати пару, то тоді роль другого папуги повинен буде забезпечити господар, він повинен постійно виявляти увагу, турботу, спілкування.

Але на відміну від побратимів, папуга породи блакитної ара має невелику тривалість життя. У середньому може дожити до 27-28 років. Цього періоду цілком достатньо для того, щоб сильно прив'язатися до птаха та полюбити.

Блакитний ара – унікальний птах, який вражає та дивує красою та доброзичливим характером.Порівняно з іншими папугами цей вид поєднує безліч позитивних якостей – привітність, дружелюбність, товариськість, доброта, краса. Він зможе стати чудовим другом і вірним товаришем, який ніколи не зрадить.

Сьогодні, завдяки знаменитому мультфільму, кожна дитина в нашій країні знає, якою вона є папуга блакитного ара. Ці птахи не можуть не захоплювати своїм чудовим оперенням.

Блакитні ари – екзотичні птахи, яких, на жаль, у дикому вигляді в природі вже не залишилося, адже людина заради вигоди вирубала всі ліси, де гніздилися ці птахи. Блакитні ари належать до загону папугоподібних, сімейству – папужних, роду – блакитних ар.

Блакитний ара (лат. Cyanopsitta spixii)

Вперше цей розкішний птах був описаний у 1819 році німецьким натуралістом Джоханом фон Спіксом. З тих пір і почалося нещадне винищення цих птахів – їх відловлювали для приватних колекцій, крім того, люди вирубували дерева (табебуйя), в яких селилися птахи, а ще «допомогли» зникнути блакитним ара африканські бджоли, що швидко розмножилися, колонії яких зайняли всі дерева в місцях проживання ар. За останні 30 років у природі не було виявлено жодного блакитного ара, що не може не засмучувати!

Ще статті на тему:

У Бразилії вперше за 15 років помічено рідкісний папуга - блакитний ара

Одна особина цього птаха була відбита в Бразилії на відео: на ролику видно, як блакитний ара летить між деревами в штаті Баїя.

Глава Бразильського товариства з охорони птахів каже, що швидше за все птицю відпустив браконьєр, намагаючись уникнути арешту.

Блакитний ара, який жив переважно на території Бразилії, більше не зустрічається в дикій природі. Вважається, що останній самець, що жив у дикій природі, зник у 2000 році.

У 2007 році у приватних колекціях налічувалося лише 90 птахів цього виду. Нині їхня кількість перевищила 500 особин, проте в дикій природі вони, як і раніше, не зустрічаються.

Розведенням цих птахів займаються у Бразилії та Катарі. Орнітологи планують у майбутньому випустити у дику природу кілька особин.

Блакитні ара на ім'я Голубчик та Перлина є головними героями мультфільмів "Ріо" та "Ріо-2" американської кіностудії Blue Sky Studios.

Подібні статті

Останні статті

Категорії