Яким має бути декантер

Яким має бути декантер



Навіщо використовувати для вина декантер: розкриваємо секрети витонченої судини



Цінителі вина чудово знають, що для повного розкриття аромату та смаку напою необхідно слідувати ряду правил, а також використовувати спеціальні пристосування. Одне з них – виготовлений зі скла чи кришталю прозорий, химерної форми графин під назвою декантер (decanter).



Розбираємось, для чого потрібна ця посудина, які види існують і як правильно вибирати модель.



Що таке декантер



Основна функція прозорої судини – покращення якісних характеристик винного напою, при цьому ритуалу декантації зазнають переважно червоні вина. Втім, ряд сомельє використовують декантер для білих та ігристих вин, але й тут є свої нюанси.



Декантувати – це означає переливати напій з пляшки у спеціально призначену посудину, причому ритуал не так для естетики, як для практичної користі.





  • вміст максимально насичується киснем;


  • відокремлюється осад, що є у витриманого та зрілого вина.




У пляшці герметично закупорений напій наполягає, набуваючи за рахунок танінів терпкості та в'язкості. При декантуванні відбувається контакт з киснем, в'яжучий смак і зайва терпкість зникають, вино набуває збалансованого, насиченого смаку і аромату.



Також забирається осад, що з'являється на дні пляшок із червоним вином. Він є показник високої якості, але при розпиванні напою частинки винного каменю бажано видаляти. Ось із цим функціями на «відмінно» справляється оригінальна, схожа на колбу, прозора судина.



Крім того, процес переливання - сам по собі вельми привабливий, що надає звичайному застілля чарівність та респектабельність.Щоправда, декантувати треба вміти, інакше дія не досягне своєї мети.



Застосовується для напоїв червоних сортів різного віку, білого, ігристого вина.



Рішення про декантування залежить від сомельє, оскільки деякі вважають зайвим процес, інші працюють тільки з червоними винами, треті декантують навіть шампанське. Час витримки залежить від марки напою: зрілі – до 2-3 годин, молоді – 20-30 хвилин, шампанське – трохи більше 10 хвилин.



Види декантерів для вина



Виробники випускають скляні та кришталеві судини різної конфігурації, і це не забаганка, не прагнення відзначитися в дизайні. Для конкретної групи вин – свій декантер з певними формами та розмірами основи, шийка.





  • для молодого червоного вина підбирають посудину з широкою основою, вузьким витягнутим, горлом, що розширюється до верху. Об'єм розраховують, виходячи з того, що рідина наливають тільки до рівня початку шийки (широкий корпус). У молодих вин важливо забезпечити аерацію, але при цьому не дати «втекти» із посудини смаковим якостям та аромату;






  • для зрілого вина розмір основи немає значення. Декантер служить для додаткової аерації, а також відділення пігментаційних осадових частинок, пом'якшення смаку та зайвої терпкості. Посудина будь-якої форми: у вигляді химерних графинів, амфор, колб, качок;






  • для білих вин найкращий варіант – ємність з кулястою основою та вузьким довгим горлом. Зручні моделі із підставками для колотого льоду (див. фото).




Прийнятний для декантування вік витриманого червоного вина – 7-8 років (для Бордо – 14-15 років). Обов'язково наливають у посуд напої, виготовлені з винограду Тоскани, вінтажні портвейни, марки Каберне Совіньйон, Пінотаж.



На замітку! Вина виробництва Бургундії не потребують процедури.У цій же групі – їдальні, недорогі винні напої.



Для шампанського підходить декантер, призначений для білого вина. Додатковий аксесуар – кришка. Але ще раз нагадаємо, що це виконують лише професійні сомельє, які добре знаються на всіх нюансах процесу.



Хто виробляє



У продажу представлена ​​продукція різних виробників, починаючи від елітних компаній та закінчуючи маловідомими фірмами. У верхніх рядках рейтингу такі компанії:





  • Spiegelau (Німеччина) – випускає вироби із якісного кришталевого скла (матеріал запатентований виробником). Ряд моделей виділяється незвичайною конфігурацією;






  • Riedel (Австрія) – найстаріша компанія, відома випуском преміальних келихів та декантерів. Виробництво автоматизоване та ручне, матеріали – кришталь та безсвинцеве скло. Серії стандартні, а також – ексклюзив, з ємностями із чорного скла, із кольоровими вставками, химерної форми;






  • Zalto (Австрія) – у лінійці продукції – моделі універсальні, а також для певних груп вин. Матеріал – високоякісне скло без окису свинцю;






  • Schott Zwiesel – відомий німецький бренд, що випускає елітний посуд зі скла. Використовується особлива технологія Tritan, завдяки якій вироби відрізняються довговічністю, міцністю, тривалим збереженням блиску. Судини для декантування простих форм, якісні, зручні у використанні.




Продукція цих брендів відноситься до класу елітної, вартість декантерів сягає 17 тисяч рублів і вище.



Kuchenland Villeroy & Boch



З бюджетних моделей популярні вироби Xiaomi, Kuchenland (до 2000-3000 рублів), дорожче коштуватиме покупка виробів компаній Mayer & Boch, Gipfel, Villeroy & Boch. Популярні посудини із спеціальним блоком охолодження, а також вироби ручної роботи ексклюзивного дизайну.



Як вибрати



Рекомендуємо орієнтуватися на вартість, призначення – для яких вин, форму та розмір. Також важливо оцінити якість матеріалу, з якого виготовлена ​​посудина: прозорість, відсутність сколів, шорсткостей, тріщин.



Якщо віддаєте перевагу молодим винам, то вибирайте зі стандартних ємностей з широкою основою і вузькою горловиною. Оригінальні конструкції у вигляді амфор, химерних колб, птахів потрібні тим, хто віддає перевагу зрілим витриманим напоям.

Related

Категорії