Яка користь людині від кролика

Яка користь людині від кролика



М'ясо кролика: користь та шкода, рецепти приготування



Корисні властивості кролятини незаперечні - у всьому світі воно визнається одним з найніжніших, легкозасвоюваних і позитивно впливають на організм людини. У сьогоднішній статті мова піде про цінність м'яса кролика, а також про можливі обмеження щодо вживання цього продукту. Крім того, ви навчитеся готувати його так, щоб зберегти всю гаму поживних компонентів.





  • Калорійність та хімічний склад


    • Для чоловіків


    • Для жінок


    • Для дитини




    • При вагітності та грудному вигодовуванні


    • При схудненні


    • При панкреатиті


    • При подагрі


    • При цукровому діабеті




    • Рецепт 1


    • Рецепт 2




    Калорійність та хімічний склад



    У 100 грамах кролятини міститься 168 кКал.



    На 100 г кролячого м'яса припадає така кількість важливих для організму вітамінів:





    • вітамін B4 - 115,6 мг;


    • вітамін PP - 11,6 мг;


    • кобаламін - 4,3 мкг;


    • вітамін B2 - 0,18 мг;


    • тіамін - 0,12 мг;


    • вітамін С - 0,8 мг;


    • піридоксин - 0,5 мг;


    • токоферол – 0,5 мг;


    • ретинол - 10 мкг;


    • фолієва кислота - 7,7 мкг.




    Макроелементи в м'ясі, що розглядається, представлені наступним чином:





    • калій – 335 мг;


    • кальцій – 20 мг;


    • магній - 25 мг;


    • натрій - 57 мг;


    • сірка - 225 мг;


    • фосфор - 190 мг;


    • хлор – 79,5 мг.






    • залізо – 3,3 мг;


    • цинк - 2,31 мг;


    • мідь - 130 мкг;


    • фтор - 73 мкг;


    • кобальт - 16,2 мкг;


    • хром - 8,5 мкг;


    • йод – 5 мкг.




    Чи знаєте ви? Офіційно зареєстрований рекорд тривалості життя серед кролів становив 19 років.



    Чим корисне м'ясо кролика



    За рахунок багатьох корисних властивостей кроляче м'ясо можна впевнено назвати основою раціону для всієї родини. Частування з цього делікатесу підуть на користь людям різного віку.



    Для чоловіків



    Насамперед поговоримо про корисність цього м'яса для сильної половини людства. Добре перетравлюваний і насичений білками продукт незамінний для чоловіків небезпечних пологів діяльності та аналогічного життєвого стилю — льотчиків, пожежників, співробітників поліції, тих, кому доводиться працювати в місцях із несприятливим довкіллям, забруднених радіацією.



    Для професійних спортсменів цей делікатес також дуже цінний.



    Для чоловіків молодого та середнього віку, які не страждають на затяжні недуги, норма споживання кролятини — 3–5 разів на 7–8 днів. Для людини старше сорока – 2–3. Щодо денної норми, для чоловіків це близько 180 грам.



    Важливо! Чоловікам не варто купувати кролятину в супермаркетах, які отримують її великими партіями. Підприємства для вирощування кроликів застосовують різні препарати (крім іншого це жіночий гормон естроген). Для чоловічого здоров'я такі «добавки» досить шкідливі.



    Для жінок



    Жінкам, що турбуються про свою фігуру, з усіх видів м'яса рекомендується робити вибір на користь кролятини. Усьому причина — низька калорійність. Денна норма для жінок – до 150 грам.



    Однак, враховуйте, що для цього завдання придатні кролики до тримісячного віку. Далі відбувається накопичення жирів, зростає калорійність, і, відповідно, дієтична цінність делікатесу зменшується. У той же час внутрішній жир цієї тварини відноситься до біологічно активних хімічних речовин і використовується у косметологічній індустрії. Серед жінок популярні креми та маски на основі жиру.



    Сьогодні відомо чимало рецептів, за якими вдома можна створювати ефективні живильні креми для рук та ніг, наприклад, змішавши жир із медом у пропорції 2:1.Як крем кролячий жир можна застосовувати і нерозбавленим.



    Для дитини



    Крольчатина не просто корисна для дітей, це чи не перше м'ясо, яке педіатри радять включати до дитячого раціону. Їм годують малюк, яким немає і 7 місяців. М'ясне дитяче пюре готується саме із м'яса кролика.



    У міру дорослішання, коли формуються всі життєво значущі органи, кролятину також не слід виключати з меню. Повний набір органічних речовин і мінералів не залишає сумнівів у корисності м'яса кролячого для маленького організму. У цьому низькокалорійному продукті немає антибіотиків, ні стимуляторів росту (особливо, якщо домашня тушка).



    Важливо! Ця страва в окремих випадках призводить до нейроартритичного діатезу у дітей молодше року. Для свого спокою перед введенням продукту в прикорм немовля неодмінно порадьтеся з лікарем.



    Чи можна їсти



    Далі розглянемо, наскільки корисний даний делікатес для жінок, які чекають дитини, для матерів, що годують, при дієті, а також окремих захворюваннях.



    При вагітності та грудному вигодовуванні



    Меню жінки в положенні або під час лактації має бути повністю підпорядковане потребам її дитини - майбутньої або вже народженої.



    Основна загроза для матері та крихти – це алергічні реакції. Щоб не завдати шкоди малюкові, жінці доводиться відмовлятися багатьох улюблених продуктів. Крольчатина при вагітності та грудному вигодовуванні виступає «паличкою-виручалочкою», оскільки вона гіпоалергенна і водночас дуже корисна. М'ясо кролика дарує сили та здоров'я як матері, так і дитині.



    При схудненні



    Лікарі дієтологи радять кролятину при схудненні, оскільки вона регулює ліпідний обмін і при споживанні невеликими порціями насичує організм, не стаючи причиною набору зайвих кілограмів.



    Крім того, кроляче м'ясо чудово справляється з організацією належного балансу поживних елементів. За вмістом білка кролятина перевершує інші види м'яса, при тому, що в ній майже відсутні жири.



    А той малий відсоток жирів, що міститься у дорослій тушці, є цінним джерелом рідкісної арахідонової кислоти.



    Дізнайтеся чим корисно і як правильно приготувати таке незвичайне м'ясо дикого кабана, м'ясо бобра, м'ясо оленини, м'ясо ведмедя.



    При панкреатиті



    При запаленні підшлункової залози кролятину допустимо споживати лише у відвареному вигляді та скромними порціями. Кролик дозволений навіть у фазу загострення даної патології, але через дві-три доби після того, як відступлять найбільш явні прояви. Серед властивостей цього м'яса, корисних при панкреатиті, можна виділити такі:





    • насиченість білком та низький відсоток жиру;


    • легка засвоюваність рахунок невеликої кількості сухожиль і відсутності грубих м'язових волокон;


    • мала кількість холестерину;


    • високий вміст поліненасичених жирних кислот та амінокислот, стійких до термообробки;


    • екологічна безпека (гіпоалергенність).




    При подагрі



    У складі продукту, що розглядається, знайдені пуринові основи. При проникненні в людський організм навіть мала доза цих органічних сполук призводить до гіперурикемії (надмірного накопичення сечової кислоти у крові).



    Згодом сечова кислота осідає на суглобах та в сухожиллях, що стає причиною їх пошкодження та зношування.Як наслідок, у людини розвивається артрит. Саме тому людям, які страждають на подагру, забороняється зловживати кролячим м'ясом.



    При цукровому діабеті



    Так як кролятина регулює кількість цукру в крові, то хворим на діабет однозначно рекомендований цей корисний продукт. Оптимальний метод приготування м'яса для діабетиків – гасіння.



    Як гарнір подаються тушковані або зварені на пару овочі (морква, солодкий болгарський перець, броколі, брюссельська капуста, цвітна капуста).



    Чи знаєте ви? Кролячі очі влаштовані таким чином, що вони здатні спостерігати за тим, що відбувається ззаду, не обертаючи голови.



    Можлива шкода



    Незважаючи на велику користь кролятини, існує низка обмежень до вживання даного м'яса.



    Його слід їсти з обережністю за наявності таких проблем зі здоров'ям:





    • псоріаз;


    • ряд недуг травного тракту;


    • захворювання нирок;


    • артрит;


    • тендиніт (тендиноз) - запальне захворювання сухожилля;


    • подагра.




    Що можна приготувати



    Кожна господиня вільна готувати кролятину за рецептом, який задовольнить смакові уподобання всіх членів сім'ї. Кухарі запевняють, що цей низькокалорійний продукт важко зіпсувати. Навіть звичайний бульйон виходить дуже смачним.



    Легка насолода, властива м'ясу кролика, ідеально поєднується з медом, сухофруктами, овочами (особливо морквою), а також крупами. Перераховані компоненти зазвичай використовуються для приготування тушкованих або запечених страв.



    Крольчатину також смажать, готують на пару чи грилі. До м'яса прийнято подавати різні соуси.



    З виду м'яса, що розглядається, виходять смачні котлети, тефтелі, фрикадельки, суп, рагу, паштет. Варений делікатес використовують у приготуванні салатів, закусок.Для дитини найкраще підійде бульйон чи пюре.



    Як загасити м'ясо кролика в духовці



    Пропонуємо до вашої уваги два варіанти приготування кролятини в духовці. Це прості у виконанні, але неймовірно смачні та ароматні страви. М'ясо при цьому виходить дуже ніжним та соковитим.



    Важливо! Будь-яка страва з кролика небажано їсти перед відходом до сну. Увечері знижується активність залоз шлунково-кишкового тракту, і навіть дієтичний продукт не встигає належним чином засвоїтись. Як результат, у кишечнику починається гниття. У людини здувається живіт. Не виключена і інтоксикація організму.



    Рецепт 1



    Кролик у часниковому соусі



    Необхідні продукти:





    • тушка кролика;


    • цибуля - 2-3 шт;


    • часник - 1 головка;


    • олія соняшникова - 250-300 мл;


    • масло вершкове - 30 г;


    • сіль - за смаком;


    • чорний перець - за смаком;


    • свіжий або сушений розмарин - за смаком;


    • лавровий лист - за смаком.




    Як приготувати кролика: відео



    Процес приготування:





    1. Тушку кролика вимийте. За допомогою гострого ножа зачистіть від зайвих плівок та жилок. Потім розрубати на середні порційні шматки. Складіть м'ясо в глибокий посуд.


    2. Якщо домашня тушка, залийте її на годину холодною водою. Даний етап необхідний для того, щоб із тушки вийшла кров та сукровиця. Якщо ж кролик купили в магазині, його слід розм'якшити. Для цього вимочуйте шматки м'яса у воді протягом доби чи однієї ночі. Можете звичайну воду замінити газованою водою з додаванням оцту (на літр води 2 ст. л. кислоти), кефіром, будь-яким вином. Коли помітите, що вода почервоніла, оновіть її.


    3. Цибулини наріжте великими півкільцями.


    4. Головку часнику очистіть, розділіть на зубчики. Кожен зубчик придавіть ножем, потім довільно подрібніть.


    5. Сковороду з олією добре розжарите, зменште вогонь і додайте туди цибулю. Пасеруйте цибулю до м'якості, щоб вона поділилася своїми смаковими властивостями з олією. Всередині процесу додайте часник, лавровий лист, чорний перець, сіль. Весь процес пасерування має тривати не більше 3-4 хвилин.


    6. Зніміть сковороду з вогню та одразу додайте розмарин. Зажарка повинна охолонути у сковороді.


    7. Шматки м'яса після вимочування необхідно промити, потім промокнути паперовим рушником.


    8. Змастіть сіллю кожен шматок м'яса, потім залийте приготованим раніше маринадом із цибулі та часнику. Близько 3-5 хвилин розминайте м'ясо, змішуючи з маринадом.


    9. Покладіть шматки кролика в рукав для запікання і відправте в холодильну камеру на 5-6 годин або на ніч, щоб м'ясо добре замаринувалося.


    10. Перенесіть рукав з м'ясом на лист з фольгою і відправте в розігріту до 200 °С духовку на 1 годину.


    11. Поки кролик запікається, приготуйте вершкове масло|мастило|, розрізавши його на кубики.


    12. Через годину дістаньте деко з м'ясом з духовки, зверху акуратно розріжте і розкрийте рукав, додайте шматки вершкового масла і знову відправте в духовку хвилин на 10. Це необхідно для того, щоб зверху утворилася золотиста скоринка.



    Важливо! Кролик має гострі кістки. Щоб не пошкодити рукав для запікання, намагайтеся максимально дбайливо поміщати м'ясо в плівку.



    Рецепт 2



    Кролик у білому вині



    Інгредієнти:





    • тушка кролика;


    • цибуля - 2-3 шт;


    • лавровий лист - 2-3 шт;


    • сіль - за смаком;


    • чорний перець - за смаком;


    • біле вино - за смаком;


    • сметана - 3 ст. л;


    • майонез - 3 ст. л;


    • часник - 2-3 зубчики.




    Кролик у білому вині: відео



    Процес приготування:





    1. Тушку кролика вимийте, видаліть зайві плівки, потім обсушіть.


    2. Розрубайте тушку на великі шматки, на кожному з яких за допомогою ножа виконайте неглибокі розрізи.


    3. Приготуйте маринад, використовуючи цибулю, лавровий лист, сіль, чорний перець та біле вино. Цибулю подрібніть за допомогою блендера. Біле вино можна замінити на червоне вино, коньяк або винний оцет. Крім того, можете додатково використовувати будь-які приправи на ваш смак. Змішайте маринад з м'ясом і залиште щонайменше на 2–3 години, при можливості — на ніч.


    4. Розколіть сковороду з олією. Очищаючи шматки м'яса від залишків маринаду, переносіть на сковороду. Обсмажуйте із двох сторін до золотистого кольору.


    5. Обсмажені шматки перенесіть у глибоку ємність, додайте соус зі сметани, майонезу та подрібненого часнику. Перемішайте все руками.


    6. Приготуйте деко з фольгою, перенесіть туди шматки м'яса, залийте соусом, що залишився.


    7. Відправте в розігріту до 200 ° С духовку на 30-40 хвилин. Готовність визначайте за прозорістю бульйону.


    8. Подавайте страву з відвареною картоплею та овочами. Зверху присипте свіжою зеленню.


Related

Категорії