Як правильно сушити горох на зиму

Як правильно сушити горох на зиму



Розкажемо та покажемо, як сушити горох у домашніх умовах — покрокове керівництво та лайфхаки досвідчених домогосподарок



Зелений горошок користується величезною популярністю в кулінарії завдяки своїм смаковим якостям та корисним властивостям. Для вживання у зимовий період його солять, консервують, заморожують. Однак найефективнішим методом його збереження є сушіння.



Завдяки їй горох зберігає як смакові, а й корисні властивості. У статті ми поділимося з вами секретами, як сушити горох на зиму і що можна приготувати з бобових.



Користь та шкода сушеного гороху



Зелений горошок використовують у лікуванні захворювань серцево-судинної системи, органів дихання. Він стабілізує артеріальний тиск, за рахунок здатності видаляти з організму зайву воду та солі покращує роботу нирок. У його складі присутні бета-каротин і комплекс вітамінів, які сприятливо впливають на зір, знижують ризик появи онкології.



За всіх своїх позитивних властивостей продукт має протипоказання. Не рекомендовано вживати горох при запаленні нирок та шлунка. Людям, які страждають на виразкову хворобу, дозволяється вживати горох тільки після термічної обробки.



Який горошок підійде для сушіння?



Смак та корисні властивості залежать від сорту та якості бобових, тому основне завдання – правильно вибрати горох. Збирання врожаю починають, як тільки горох перейде в стадію молочної стиглості приблизно через два тижні після цвітіння. Зріліші плоди втрачають корисні цукру і стають жорсткішими.



Як правильно збирати насіння?



Збирання врожаю не вимагає особливих навичок: стручки обривають з рослини, після лущать і витягують зерна.Для якіснішого сушіння зерна необхідно відсортувати за розміром. Зберігати нелущені боби можна трохи більше 12 годин, а лущені — 4-6 годин.



Важливо. Горох для заготівлі на зиму не повинен перезрівати - від цього залежить його смак та корисні властивості.



Як проходить сушіння в духовці



Правильно підготовлені зерна значно полегшать процес сушіння. Головне – заздалегідь підготувати інвентар та виконати всі необхідні етапи обробки.



Інвентар та кухонна техніка



Щоб заготовити зелений горошок на зимовий період, знадобиться:





  • духовка;


  • каструля;


  • сито;


  • лист для запікання;


  • папір для сушіння.




Основні етапи обробки при сушінні горошку



Заготівля зеленого горошку відбувається у кілька етапів:





  1. Горох необхідно очистити та промити під проточною водою.


  2. Помістити його на кілька хвилин у киплячу воду.


  3. Вийняти та охолодити під холодною водою.


  4. Ще кілька разів повторити пункти 2 і 3.


  5. Просушити горох на паперовому рушнику.


  6. Викласти на деко, відправити в духовку, прогріту до 45 градусів, на 2 години.


  7. Остудити за кімнатної температури.


  8. Знову розігріти духовку, лише температурний режим збільшити до 55 градусів.


  9. Через дві години дістати з духовки та дати охолонути.


  10. Втретє горох помістити в духовку, розігріту до 65 градусів, і так само сушити 120 хвилин.




Сушіння гороху завершено, він готовий до тривалого зберігання.



Для довідки! Після сушіння горох втрачає понад 75% своєї ваги. Наприклад, з 20 кг стручків виходить 8 кг лущеного продукту, а після сушіння чистий вихід - 1,8 кг.



Правила сушіння



Запам'ятайте: якщо в горошку залишиться волога, він швидко зіпсується, на поверхні з'явиться пліснява і запаси доведеться викинути. Але й зловживати високими температурами не варто – це може порушити цілісність зерна.



Час приготування



Без урахування часу на збирання врожаю та очищення зерен сушіння горошку у духовці займе від 10 до 12 годин. А боби, заготовлені в такий спосіб, збережуть свої поживні властивості як мінімум на рік.



Інші методи висушування гороху



Існують інші способи, як висушити горох у домашніх умовах. Значно полегшити завдання допоможе спеціальна техніка для сушіння фруктів та овочів. Основні етапи обробки не змінюються: збирання врожаю, очищення та бланшування. Після приміщення в сушіння необхідно виставити температурний режим і чекати на завершення процесу.



Можливе сушіння гороху без впливу високих температур. Боби сортують, миють і поміщають на 3-4 години на розчин хлористого кальцію. Після цього розкладають на папір. Сушити оброблений горох можна як у приміщенні, так і на свіжому повітрі. Головною умовою є відсутність доступу прямих сонячних променів.



Не забувайте періодично перевертати продукт для рівномірного просушування. Правильно висушений горох повинен мати темно-зелений колір. У період зберігання горох просівають та видаляють неякісні зерна.



Раніше зелений горошок був не менш популярним, але способи його заготівлі були досить примітивні. Сушили його на відкритому сонці, але це тривалий та трудомісткий процес. Через відсутність можливості контролювати температуру та погодні умови важко передбачити результат. Горох можна сушити на сонці, але від прямого сонячного проміння на поверхні з'являються тріщини, зерна можуть зруйнуватися.



Зберігання сухого гороху



Зберегти сухий горох нескладно. Рекомендації щодо його зберігання такі:





  1. Остудити після сушіння, помістити в сухі ємності зі скла або пластику, щільно закрити кришкою.


  2. Зберігати в коморі, оберігаючи від шкідників.




Основний шкідник для сушеного зеленого горошку – харчова міль. Щоб не допустити пошкодження гороху комахами, необхідно, як тільки він охолонув, розкласти його в тару для зберігання та щільно закрити.



Що можна приготувати із сушеного гороху



Сушений горох широко використовують у кулінарних рецептах у всьому світі. Завдяки своєму приємному та солодкуватому смаку він входить до складу великої кількості страв.



Довідка. Страви із сушеного гороху вживають під час посту — за своїм складом вони не поступаються м'ясним продуктам.



Наведемо вам кілька цікавих та незвичайних рецептів.



Майонез пісний (гороховий):





  1. Зварений горошок перетворити на пюре за допомогою блендера.


  2. Відокремити 75 г горохової кашки, змішати зі 150 г олії.


  3. Додати спеції до смаку: сіль, цукор, оцет, гірчицю, перець.


  4. Усі інгредієнти збити ще дві хвилини.




Горохові оладки:





  1. Замочити сушений зелений горошок на ніч (1 склянка).


  2. Злити залишки води, промити, відварити до готовності.


  3. Разом із цибулею перетерти у пюре.


  4. Додати 2 яйця, 2 ст.л майонезу, спеції за смаком, 4 ст. л. борошна.


  5. Смажити на олії до золотистої скоринки.




Гороховий крем-суп:





  1. 300 г гороху замочити проти ночі.


  2. Очистити 500 г картоплі, по 100 г цибулі та моркви.


  3. Усі інгредієнти варити на повільному вогні 90 хвилин, додавши спеції до смаку (сіль, перець).


  4. Готові овочі перетерти у блендері.


  5. Пюре проварити ще 10 хвилин. Подавати, прикрасивши свіжою зеленню.




Важливо!Не вживайте в їжу плоди, уражені пліснявою - це може завдати шкоди здоров'ю.



Поради, рекомендації та лайфхаки



Візьміть на замітку кілька порад від досвідчених домогосподарок, як правильно засушити та зберігати зелений горох, як і з чим вживати:





  • вибирайте лише молоді плоди - у них міститься більше корисних вітамінів та мінеральних речовин;


  • зберегти яскравість кольору горошку допоможуть додані у воду для варіння кропива чи шпинат;


  • нерівномірного приготування продукту вдасться уникнути, якщо перед зберіганням сортувати зерна за розміром;


  • у тару для зберігання вкладіть невеликий мішечок із сіллю. Сіль забере зайву вологу, якщо вона залишилася в продукті;


  • Перед вживанням помістіть горох у воду на ніч. Це допоможе скоротити час приготування.




Висновок



Існує багато способів зберігання гороху в зимовий період. Його можна консервувати, заморожувати, солити, але сушіння - це найкращий варіант, тому що зберігаються всі корисні властивості продукту.



З мінімальною кількістю інвентарю кожен зможе зробити запаси на зиму.



Як сушити горох у домашніх умовах - заготівля не годиться на насіння, підійде лише для супу та інших страв.



Зелений горох сушений на зиму за цим рецептом, може використовуватися для приготування овочевих супів або салатів. .



Як сушити горох в домашніх умовах на зиму.



Зелений горошок сушений готуватися із зелених мозкових сортів.



Потім горошини опускаються в гарячу воду і бланшуються близько трьох хвилин.



Вийнятий із води горошок висушується шляхом висипання його на чисту тканину чи рушник.



Далі горошини розкладаються в один шар на лист, який відправляємо в духову шафу. Духовка має бути нагріта всього до 45 або 50 градусів.



Через одну годину сушіння лист з горошком виймається з духовки на одне годинне охолодження.



Наступні дії полягають у повторному поміщенні аркуша в духовку на годину і повторному охолодженні. Таких заходів необхідно зробити стільки, щоб горошок став майже сухим.



Кінець сушіння повинен проходити за температури 55 або 69 градусів. У цей час горошок повинен остаточно висохнути.



Правильно висушений зелений горошок має рівномірний темно-зелений колір та виражену нерівну поверхню. Зберігати сушений горошок потрібно в полотняних мішечках, паперових пакетах або коробках.



Як сушити горох: просте сушіння «складних» продуктів



Зелений горошок взимку – гарне джерело вітамінів та мікроелементів, ось тільки зберегти його не так просто. Консервація має на увазі різні добавки, тому найкраще його засушити. Ми зібрали для вас (стільки-то) найкращих методів, як сушити горох у домашніх умовах та повною мірою насолоджуватися приємним натуральним смаком до нового врожаю.



Як правильно сушити горох: вибір та підготовка сировини



Цей овоч вважається безцінним джерелом рослинного білка та інших поживних, мінеральних речовин. Його завжди можна знайти на полицях звичайних магазинів, але мало хто знає, що заготовити його на зиму можна самостійно, причому без особливих грошових або тимчасових витрат.



Домашній зелений сушений горох вигідно відрізняється від магазинного. Він зовсім не містить консервантів, як і інших сторонніх добавок, у ньому зберігаються майже всі корисні речовини та мікроелементи.



Як вибрати горох для сушіння



[vote2x align="right"]Горох - багаторічник з красивими кучерявими стеблами, які неважко дізнатися за характерною формою листя і тонкими гіллястими вусиками. У дикій природі нашої країни він мало зустрічається. Проте культивується повсюдно. Плоди рослини являють собою двостулковий стручок, в якому ховаються горошини. Повна зрілість гороху настає приблизно у серпні, але для сушіння в домашніх умовах він не годиться. Такі боби виявляться твердими, жорсткими і розварюватимуться кілька годин.



Щоб продукт вийшов таким, як потрібно, доведеться постаратися, адже далеко не всі сорти підряд підходять для просушування. Усього існує сім підвидів гороху, але для наших цілей годиться тільки посівний горох (Pisum sativum).



Правила збору та підготовка



Зібрати стручки потрібно пізніше 15 діб після завершення цвітіння. Такий горох стане м'яким, ароматним та смачним. У цей період зерна вже дозріли, але не встигли огрубіти, а називається він стадією молочної стиглості. Через пару днів горох втрачає більшість цукрів, у ньому утворюється багато крохмалю, тому для домашньої сушіння він вже не годиться.



Жодних особливих навичок у збиранні гороху не потрібно. Стручки просто обривають із пагонів, складаючи в кошик чи іншу ємність. Надовго залишати лежати їхньою купою не можна, інакше там може утворитися пліснява. За 6-8 годин весь горох має бути перероблений. Для цього, не моя, його лущать, виймаючи зерна в окрему ємність. Після цього залишати продукт надовго також не рекомендується, максимальний термін – 2-4 години.



Щоб полегшити собі завдання, краще відразу перебрати горох і відсортувати його за розміром. Більші горошини висихатимуть довше, а дрібні за цей час пересохнуть.Щоб не грати згодом, вибираючи вже просушені зерна з піддону або дека, краще зробити це заздалегідь.



Бланшування



Сушіння гороху в домашніх умовах має на увазі ще один додатковий процес - проварювання. Це зробить його більш м'яким, солодким, а також убезпечить вас від збудників захворювань, які можуть опинитися на поверхні.





  • Висипте очищений від стручків горох у друшляк.


  • Промийте його, акуратно перемішуючи під проточною водою і дайте повністю стекти волозі.


  • Встановіть на вогонь каструлю з водою, дайте закипіти рідини, злегка посоліть.


  • Опустіть горошок у киплячу воду на 4-6 хвилин.


  • Вийміть продукт і різко перенесіть у холодну воду.


  • Знову опустіть його в окріп і проваріть ще 2-3 хвилини.


  • Охолодіть під холодною водою.




Якщо вдруге вода при кип'ятінні гороху залишилася прозорою, не помутніла, то втретє можна не повторювати. Викладіть горошини в один шар на звичайний кухонний або паперовий рушник і дайте йому обсохнути.



Як правильно сушити горох у домашніх умовах



Овочі можна сушити кількома різними способами. Кожен може вибрати найбільш підходящий. Продукт, в цілому, виходить практично однаковий, тому великої різниці немає, сушити його на повітрі чи професійному дегідрататорі.



На відкритому повітрі



Час сушіння: 10-14 днів.



Таке сушіння вважається природним і традиційним, так сушили горох наші предки. Не має великого значення, ви будете виробляти її в тіні, або під сонцем. Однак у горщику міститься досить багато хлорофілу, який може розщепитися під променями, тому краще прикрити продукт від ультрафіолету.





  • Застеліть піддони, перевернуті ящики або інші горизонтальні поверхні папером чи чистою тканиною.


  • Викладіть горохові зерна, що охолонули, в один шар.


  • Встановіть піддони у місці з гарною вентиляцією та накрийте одним шаром марлі для захисту від комах.


  • Раз на день ворушіть сушку, перевертайте горошини.




Найпростіше виставити горох у тінь на вулицю, в сарай чи під навіс, добре сохне він на горищі чи балконі. Деякі досвідчені домашні умільці прискорюють процес, влаштувавши на кухні над плитою спеціальний короб із ґратчастим дном. Там можна швидко висушити будь-які продукти, головне на цей час відмовитися від приготування надмірно ароматних страв, щоб сушіння не набралося запахом.



Готовність можна легко перевірити, натиснувши на горошину пальцями, якщо вона деформується, отже, в ній ще є волога. Сушити горох на насіння можна тільки таким методом, причому не забудьте, що його не можна попередньо проварювати.



Після сушіння горох не повинен нагадувати каміння навпомацки. Це явна ознака того, що використовувати його вдасться. Якісна сировина набуває твердості, втрачає природний глянець, але набуває деякої бархатистості, а при розкушуванні легко лопається. Ще одна характерна ознака готовності - зморшки, що з'явилися по колу.



У духовці



Час сушіння: 4-6 годин.



Цей варіант підійде всім, хто не бажає чекати два тижні або просто не має місця для встановлення піддонів. Тут головне не переборщити, щоб овоч не пригорів, інакше він набуде неприємного запаху та гіркуватого присмаку.





  • Деко застелите пергаментом для запікання.


  • Горох викладіть в один шар, бажано, щоб зерна не стикалися один з одним.


  • Встановіть температуру 45-52°.


  • Сушіть одну годину, не закриваючи дверцята, якщо у вас немає режиму конвекції. Електродуховка вимагає зазору 5-7 сантиметрів, а газова - 12-15.


  • Вимкніть духовку, дайте їй повністю охолонути, а гороху відпочити годину-півтори.


  • Встановіть температуру 60-75 ° С і знову просушіть 1 годину.


  • Повторіть процедуру, поки овоч повністю не просохне.




Краще ставити деко з сушінням у верхню частину духової шафи, так менше шансів, що вони пригорять.



В електросушарці чи дегідрататорі



Час сушіння: 7-9 годин.



Найпростіше скористатися спеціальним обладнанням, щоб засушити горох у домашніх умовах. З сушарок і дегідрататорів продукт виходить найбільш якісним, а тому зберігається довше. Алгоритм дії всім пристроїв практично однаковий.





  • Ґрати сушарки застеліть дрібною капроновою сіткою або встановіть спеціальні пристрої для сушіння дрібних шматочків.


  • Висипте на них горох в один шар.


  • Встановіть температуру 45 ° С і сушіть одну годину.


  • Вимкніть пристрій, дайте горошку повністю охолонути.


  • Встановіть температуру 65 ° С і залиште сушарку на 7-8 годин до готовності продукту.




Такі прилади активно випаровують вологу, тому важливо забезпечити в кімнаті, де вони знаходяться, якісну вентиляцію, інакше стіни можуть відволожитися і з'явитися пліснява. Найкраще по можливості виставити дегідратор на балкон, під навіс на вулицю або в хлів, де є природний рух повітря.



Зберігання сушеного гороху



Щоб зберегти сушений горох до наступного врожаю, доведеться забезпечити оптимальні умови. Насамперед, це тара, в яку ви його висипаєте:





  • Скляні банки.


  • Керамічні ємності.


  • Папір пакети.


  • Дерев'яний ящик.


  • Полотнові мішечки.




Особливо важливо стежити за вологістю продукту. У приміщенні для зберігання вона не повинна підвищуватися більше 60%, інакше в продукті може розростатися грибок або пліснява.Добре, коли температура навколишнього середовища також не підвищується більше 15-18°С.



Розфасовувати сушений горох у тару для зберігання можна лише після того, як він повністю охолоне до кімнатної температури.



Головним ворогом горошку серед шкідників є фруктова міль, яка охоче поїдає солодкуватий овоч. Для цього потрібно щільно закупорювати банки, зав'язувати пакети чи мішечки. Якщо ви виявили сліди життєдіяльності комах, краще відразу викинути заготівлі, оскільки вони можуть бути наповнені токсинами, вживати їх не можна.



Як варити сушений горох



Страви із сушеного гороху є практично у будь-якій кухні від Індії до Америки. У Таїланді, Малайзії, Японії та Китаї його прийнято просто жувати, наче насіння, а в Англії з нього готують пудинг.





  • Супи та перші страви.


  • Каші, гарніри.


  • М'ясні та рибні закуски.


  • Пироги та випічка.


  • Пюре.




Особливе місце займає це овоч у раціоні вегетаріанців, адже він справді унікальне джерело рослинного білка. Тому з нього виготовляють замінники биточків, котлет, вводять у вегетаріанську ковбасу.

Related

Категорії