Чому голубці

Чому голубці



Чому голубці?



Страва голубці знають усі, я думаю. Але мені цікава назва походження.
Якщо припустити, що назва походить від блакитного кольору, виходить дивне – голубці, скоріше, зелені, але ніяк не блакитні. Або від назви голуба, але до чого тут голуб?
Чи походження назви якесь зовсім інше?



5 відповідей 5



На Русі давно готували схожу страву. Капустяне листя начиняли рубаною яловичиною впереміш з пшоняною кашею. Щоправда, називалася ця страва галушею. У словнику Даля «галуша» та «голубці» дано як синоніми. Чому ж галуша перетворилася на голубець? Звідки походить назва цієї страви? На думку деяких лінгвістів, "голубець" - це трансформація "галуші".



За іншою версією, це слово запозичене з німецької (по-ньому. «голубець» - Kohlblatt). Але цю версію багато хто відкидає



Найпоширеніше пояснення таке: спочатку на Русі, Білорусії та Україні готували галуші. Коли у 17-18 ст. увійшла до моди французька кухня, на столах знаті з'явилися засмажені голуби. При приготуванні голубів обмазували салом, загортали в капустяний лист і смажили на ґратах. Галуші перетворилися на помилкових смажених голубів та отримали прізвисько «голубці». Саме на той час у куховарських книгах з'явилися перші рецепти голубців.



Все просто. Листя молодої капусти має блакитний (а вони потім і качан прикривають), а точніше навіть сизий колір. Поле капустяне здалеку – синє.



Це листя для голубців влітку і використали.



Галушки, а не галуші, це тісто-кліцьки, в першій відповіді брехня з відповідача mail.ru.



Ось одна з думок, але на мій погляд, у походження цієї назви може бути замішане слово пестити – пестити, робити щось із любов'ю, з ніжністю.Голубець вимагає, щоб його начинку лагідно скочували руками в грудку, а потім ніжно загортали в капустяний лист.



Нікому не спадає на думку, що ГОЛУБЦІ Чи відображають у своїй назві ім'я кухаря, який їх впровадив? Вам усім знайоме російське ім'я ГЛІБ, - перші російські святі Борис і Гліб. І обидва ці імені хозарські. Хазарські імена на той час були "у модіна Русі. ГОЛОБ / ГОЛУБ це аналог імені ГЛІБ. Аналогічно /-ОЛО- = -ЛЕ- ), як повний - полон; полоскати - хлюпати; молоко - чумацький (Мл. Шлях – наша Галактика), ссавці; статевий (орган) - плева (незаймана); смуга - пліс (Піщаний).



Коли я служив термінову службу в СА, у нас командир навчального взводу був капітан на прізвище ГОЛУБ (без Ь), родом із козацької станиці на Кубані. Подивіться єврейські = хазарські прізвища на ГОЛОБ- / ГОЛОВ- / ГОЛУБ- за посиланням link text графа МЕМОРІАЛ, донизу сторінки алфавітний покажчик. (Примітка в івриті буква бет Б=В). ГОЛУБ присутній у ГОЛУБЦЯХ як форма імені ГЛІБ, у наш час вже просто забута. І не треба приплітати сюди якісь там галушки!



Увійдіть, щоб відповісти на це запитання.



Подібні



Актуальні питання мережі



Підписатися на стрічку



Для підписки на стрічку скопіюйте та вставте це посилання у вашу програму для читання RSS.



Site design/logo © 2024 Stack Exchange Inc; user contributions licensed under CC BY-SA . rev 2024.11.11.18327



Чому голубці так називаються, історія походження страви



Голубці популярні не лише в кухнях народів СНД, а й за межами цієї території: країн Європи, середньої Азії, північної Африки, Китаю та Кореї. Інгредієнти начинки та вид листя для загортання можуть відрізнятись, але основна концепція страви залишається незмінною.Про те, звідки взялася така незвичайна назва та скільки років цьому рецепту, розказано нижче.



Історія страви



Право авторства на рецепт голубців приписують собі майже всі численні народи світу. Найбільш правдоподібними версіями походження цієї страви є дві:





  • китайська. Жителі Піднебесної вважають, що голубці – це прабатьки сучасних ролів. За переказами близько 2000 років тому в річку з небезпечними хижими рибами впав учений. Його учні, щоб урятувати потопаючого від нападу риб, загорнули рис у капустяні листи і кидалися ними у воду, відволікаючи увагу. Хтось із них спробував ці імпровізовані «бомбочки» на смак і захопився вдалим задумом;


  • грецька. За словами жителів цієї країни, їхні нащадки ставили на стіл голубці ще кілька тисячоліть тому. Підтвердженням тому служить цитата з комедії Арістофана: «Подайте мені капустяне листя зі свининою». Власної назви ця страва в ті часи не мала.




У російській кухні можна зустріти згадку про голубців, починаючи з 19 століття. У куховарному словнику Левшина, виданої 1797 року, такої страви ще немає, а записках кулінара Авдєєвої 1842 року вже фігурує цю страву. Вважається, що воно було запозичене одразу у кількох національних кухонь: польської, єврейської та української.



Довідка! В даний час варіації голубців існують у багатьох національних кухнях: азіаткою – з тофу та морепродуктами, на Кавказі – з виноградним листям та баранячим фаршем, у країнах Скандинавії – з вареною картоплею та брусничним соусом, у Румунії – з карамелізованою цибулею та рисом; – з томатами та зеленню.



Походження назви



Кулінарні історики та етнологи висувають три версії походження назви страви:





  • форма згорнутого капустяного листа частково нагадує тушку голуба;


  • слово голубець співзвучне з німецьким kohl blatt, що у перекладі означає капустяний лист;


  • наприкінці 18 століття російське дворянство захопилося французькою кулінарією, зокрема, смаженими голубами. Такий делікатес був доступний далеко не всім і вітчизняні кулінари вигадали власну альтернативу обсмаженим птахам – суміш фаршу та рису, загорнуту в капустяний лист.




Голубці – страва, відома кожному мешканцю нашої країни. Проте, з історією виникнення такої дивної назви та походженням страви знайомі далеко не всі. Однозначної версії немає і перекази про його створенні зберігають у собі безліч загадок.



Чому голубці назвали голубцями: неймовірні відомості про популярну страву



Іноді якийсь господині чи кулінару якому спаде на думку: "А чому голубці назвали голубцями?". Головред вирішив розібратися у цьому питанні.



Термін "голубці" використовується в кулінарії для позначення страви, що складається з капустяного листя, зазвичай качанної капусти, начиненого фаршем з м'яса та рису.



Чому голубці назвали голубцями



Назва "голубці" має історичне походження і пов'язана з формою та кольором цієї страви.



Вважається, що коли голубці готуються, вони набувають округлої форми, схожої на голубину грудку. Також, після термічної обробки, капустяне листя набуває світло-зеленого або блакитного відтінку, що також може бути пов'язане з асоціацією з голубами. Ці візуальні характеристики, ймовірно, послужили основою назви страви "голубці".



Де вперше з'явилися голубці



Походження голубців складно однозначно визначити, оскільки подібні страви з начинкою з м'яса та капусти трапляються у кулінаріях різних культур. Голубці та подібні страви з різноманітними начинками та оболонками широко поширені у різних країнах та мають різні назви.



Подібні страви з капустою та начинкою з м'яса можна знайти у традиційних кухнях багатьох інших країн, таких як польські голубці (голабки), українські голубці, турецькі сарма, вірменські долми та інші.



Історичне коріння цих страв простягається протягом багатьох століть, і вони могли виникнути незалежно в різних культурах під впливом доступних інгредієнтів та кулінарних традицій.



Соковиті та ароматні голубці: 5 секретів приготування смачного обіду



Чия національна страва голубці



Голубці часто асоціюються з українською, польською та іншими східноєвропейськими кухнями. У кожній з цих культур голубці мають свої назви та деякі варіації у складі начинки або способу приготування.





  • В українській кухні страва називається голубці (голубці).


  • На польській кухні вони називаються голабки (gołąbki).


  • У білоруській кухні також поширені голубці.




Таким чином, можна сказати, що голубці є традиційною стравою східноєвропейських країн, і кожна з них може мати свої варіації цієї страви відповідно до місцевих кулінарних традицій.



У чому різниця між долми та голубцями



Долма і голубці - дві різні страви, але вони мають схожі риси, бо обидва включають фарш, який акуратно обгорнутий листям.



Ось деякі основні відмінності:



По-перше, начинка. Долма. Традиційно, долма готується з листя винограду та начинки, що включає рис, м'ясо (зазвичай баранина або яловичина), цибулю та різні спеції.Вона може бути виготовлена ​​як варіант для вегетаріанців без м'яса. Голубці. У голубцях використовується капустяне листя (найчастіше качанної капусти) як оболонка. Начинка зазвичай складається з м'яса, рису, цибулі та приправ.



По-друге, листя. Долма. Зазвичай листя винограду. Голубці. Зазвичай капустяне листя. По-третє, традиційні варіації. Долма типова для близькосхідної кухні, а також зустрічається в середземноморській кухні. Голубці – більш поширені у східноєвропейських кухнях, таких як російська, українська, польська та інші.



По-четверте, подання. Долма – часто подається холодною або за кімнатної температури. Голубці ‒ зазвичай готуються шляхом гасіння або варіння і подаються гарячими.



Хоча ці страви мають відмінності, їх схожість полягає в тому, що вони обидва є формою начиненого листя, що робить їх цікавими з точки зору кулінарних асоціацій та культурного обміну.



Вас можуть зацікавити такі матеріали:



Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Related

Категорії