Чим небезпечний базилік

Чим небезпечний базилік



Базилік: корисні властивості та протипоказання



Базилік – це ароматна, листова рослина, що зародилася в Азії та Африці. Він відноситься до сімейства м'ятних, і існує безліч його різновидів.



Популярний як приправа до їжі, базилік також використовується в чаях і добавках, які можуть принести користь вашому здоров'ю.



У цій статті ми розповімо все, що вам потрібно знати про базиліку, його користь та застосування.



Найбільш поширені сорти



Наукову назву базиліка, яку зазвичай купують для приготування їжі – Ocimum basilicum.



Існує безліч різновидів базиліка, у тому числі (1):





  • Базилік запашний. Найбільш широко вирощується популярний базилік, відомий своїм використанням в італійських стравах. Зазвичай продається у сушеному вигляді у супермаркетах. Має лакрично-гвоздичний аромат.


  • Кущовий чи грецький базилік. Має сильний аромат, але м'який смак, тому його можна замінити солодким базиліком. Формує компактний кущ з дрібним листям і добре росте в горщику.


  • Тайський базилік. Має анісово-лакричний смак і зазвичай використовується у стравах тайської та південно-східної Азії.


  • Базилік коричневий. Родом із Мексики. Має смак та аромат, що нагадує корицю. Зазвичай подається до бобових або пряних смажених овочів.


  • Салатний базилік. Велике, зморшкувате, м'яке листя з ароматом, що нагадує лакрицю. Добре підходить для салатів або для заправки томатами та оливковою олією.




Базилік, що зазвичай використовується у формі добавок та трав'яних чаїв – це базилік священний, іноді званий туласи – вид Ocimum tenuiflorum, також відомий як Ocimum sanctum. Його додають у деякі тайські страви завдяки його яскраво вираженому смаку та аромату (1).



Резюме:

Базилік запашний найбільше широко використовується в кулінарії, але існує безліч інших сортів з дещо іншими смаковими характеристиками. Основним видом базиліка для добавок і трав'яного чаю є священний базилік, який є спорідненим, але іншим видом.



Харчова цінність, склад та калорійність базиліка



Оскільки в рецептах потрібно відносно невелика кількість базиліка, ця рослина вносить мало вітамінів та мінералів у звичайний раціон харчування.



Ось найбільш помітні поживні речовини, які містяться в 1 столовій ложці (близько 2 г) базиліка запашного (2, 3):



Свіже листя, подрібнене Сушене листя, подрібнене
Калорії 0,6 ккал 5 ккал
Вітамін A 3% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП) 4% від РСНП
Вітамін K 13% від РСНП 43% від РСНП
Кальцій 0,5% від РСНП 4% від РСНП
Залізо 0,5% від РСНП 5% від РСНП
Марганець 1,5% від РСНП 3% від РСНП


Хоча сушений базилік містить більше поживних речовин, у рецептах ви використовуєте його менше, ніж свіжого. Тому ні той, ні інший є значним джерелом більшості поживних речовин – крім вітаміну K.



Базилік також містить корисні рослинні сполуки, що мають антиоксидантні, протизапальні та інші корисні властивості (4, 5).



Крім того, ці сполуки надають базиліку його «сутність» – або особливий аромат та смак.



Резюме:

Оскільки базилік зазвичай використовується в невеликих кількостях, єдиною істотною поживною речовиною в ньому є вітамін K. Базилік також містить рослинні сполуки, які надають йому аромату та смаку, і наділяють його корисними властивостями.



Чим корисний базилік для організму людини



Базилік є не лише популярним домашнім засобом від таких станів, як нудота та укуси комах, але й широко використовується у традиційній китайській медицині, аюрведичній медицині та інших системах холістичної медицини (4, 6, 7).



Сьогодні вчені вивчають потенційні лікарські властивості базиліку. Замість цільного листя зазвичай досліджуються екстракти або ефірні олії базиліку, які забезпечують концентровану кількість рослинних сполук (8).



Щоб визначити, чи варто розробляти лікарські препарати та випробовувати їх на людях, перед цим зазвичай проводяться дослідження у пробірці або на тваринах.



Потенційні корисні властивості базиліка



Нижче наводиться короткий опис потенційних лікувальних властивостей екстрактів запашного базиліка, в основному на основі досліджень на мишах і в пробірці. Чи будуть такі самі результати у людей, невідомо.



Попередні дослідження показують, що базилік запашний може мати наступні корисні властивості:





  • Знижує втрату пам'яті, пов'язану зі стресом та старінням (9, 10).


  • Зменшує депресію, пов'язану з хронічним стресом (11, 12).


  • Зменшує пошкодження при інсульті та сприяє відновленню, якщо приймати його до або відразу після інсульту (13, 14).


  • Покращує рівень цукру в крові, холестерину та тригліцеридів (15, 16, 17).


  • Знижує кров'яний тиск у людей із гіпертонією (18).


  • Розслаблює кровоносні судини і розріджує кров, подібно до аспірину (19, 20).


  • Захищає від шкідливого впливу аспірину на кишечник, зокрема, запобігає виразкам (21).


  • Запобігає деяким видам раку, включаючи рак молочної залози, товстої кишки та підшлункової залози (8, 22, 23).


  • Підвищує розумову активність при вдиханні як ароматерапію (24, 25).


  • Інгібує зростання бактерій, що викликають карієс (26).


  • Підвищує безпеку продуктів харчування, наприклад, якщо виробники включають його в упаковку (8, 27, 28, 29).


  • Забезпечує альтернативу антибіотиків при інфекційних захворюваннях, включаючи боротьбу із стійкими до антибіотиків штамами бактерій (7, 30).


  • Відлякує комах, таких як комарі та кліщі (31, 32).




У дослідженнях мишах зазвичай дають 100–400 мг екстракту базиліка на кілограм маси тіла. Відповідні дози для людини невідомі (4, 10, 15).



Потенційна користь базиліка священного



Базилік священний (туласі, або тулсі) має довгу історію застосування при багатьох захворюваннях, включаючи багато перерахованих вище застосувань. Хоча досліджень на людях мало, їх результати обнадіюють (33).



Коли 60 осіб з цукровим діабетом 2 типу приймали 250 мг екстракту священного базиліка разом з ліками від діабету щодня перед сніданком і вечерею протягом трьох місяців, у них спостерігалося зниження середнього рівня цукру в крові на 18% порівняно з тими, хто приймав тільки ліки.



Крім того, у дослідженні, проведеному за участю 158 осіб із щонайменше трьома симптомами стресу, щоденний прийом 1200 мг екстракту базиліка священного протягом шести тижнів на 39% ефективніше покращував стан людей із симптомами стресу, ніж плацебо (34).



Для підтвердження ефективності та дозування необхідні додаткові дослідження на людях.



Резюме:

Базилік запашний та базилік священний мають довгу історію застосування в медицині.Декілька досліджень на людях свідчать про користь при цукровому діабеті та стресі, хоча необхідні додаткові дослідження.



Купівля, вирощування та зберігання



Хоча свіжий базилік дає сильніший аромат, сушений базилік дешевше та зручніше. Ви також можете купити базилік, заморожений у вигляді кубиків, поділених на порції для рецептів, у морозильній камері магазину.



Найбільш поширений базилік запашний, але ви можете знайти й інші сорти на фермерських ринках чи супермаркетах. Як альтернатива спробуйте виростити свій власний.



Ви можете вирощувати базилік у будь-якому місці, де нічні температури вище 15,5℃ протягом як мінімум двох місяців. Базилік чутливий до холоду та любить сонячне освітлення протягом усього дня.



Базилік можна виростити з насіння, посадженого в землю, або зі стебла, відрізаного від іншої рослини, яку ставлять у воду, поки не почне рости коріння. Базилік добре росте на городі або в саду і його можна вирощувати в горщику з добре дренованим грунтом.



Збирайте листя базиліка при необхідності, але не просто зривайте його з рослин. Щоб стимулювати правильне зростання, зрізайте стебло знизу, щоб на рослині залишилося всього два-чотири листки.



Помістіть свіжі стебла базиліка у банку з водопровідною водою, щоб зберегти свіжість листя протягом кількох днів. Питання про те, чи потрібно зберігати свіжий базилік у холодильнику, є спірним, оскільки низькі температури можуть знебарвити листя.



Якщо у вас багато свіжого базиліка, ви можете висушити листя і зберігати їх у банку з кришкою, що щільно прилягає. Не розминайте листя, поки вони вам не знадобляться, це допоможе зберегти їх ефірні олії, аромат і смак.



Резюме:

Ви можете купити базилік у свіжому, сушеному або замороженому вигляді, хоча свіжий базилік має найкращий аромат. Спробуйте виростити його самі, якщо у вас є хоча б кілька місяців з теплими нічними температурами. водою.



Кулінарне використання



Базилік надає пікантності стравам з помідорів, салатам, кабачкам, баклажанам, м'ясним приправам, фаршу, супам, соусам та багато іншого.



Песто - кремоподібний зелений соус - одне з найпопулярніших застосувань базиліка.



Базилік доповнює інші трави та спеції, такі як часник, майоран, гірчиця, орегано, паприка, петрушка, перець, розмарин та шавлія.



Якщо у вас є свіжий базилік, то візьміть тільки листя, а не стебло.



Якщо за рецептом потрібен свіжий базилік, а у вас є тільки сушений, використовуйте лише 1/3 від зазначеної кількості, оскільки більш концентрований сушений.



Якщо ви готуєте без рецепта, використовуйте такі кількості на 450 грам продуктів як загальне керівництво (2, 3):



Сушений базилік Свіжий базилік
Овочі, зернові або бобові 1,5 чайної ложки 2 столові ложки
М'ясо, птиця чи риба 2 чайні ложки 2,5 столові ложки
Випічка 1,5 чайної ложки 2 столові ложки


Резюме:

Базилік оживляє багато страв, включаючи макарони, салати та соуси.Якщо ви використовуєте свіжий базилік, додайте його в кінці приготування, оскільки тепло послаблює його аромат та колір. Використовуйте приблизно 1/3 частини сушеного базиліку в порівнянні зі свіжим.



Потенційна шкода базиліка та протипоказання



Базилік, як правило, безпечний при вживанні в невеликих кількостях, але деякі запобіжні заходи все ж таки виправдані.



Листя базиліка містить велику кількість вітаміну K, який сприяє згортанню крові. Високий вміст цього вітаміну може порушити дію препаратів, що розріджують кров (36).



Якщо ви приймаєте препарати, що розріджують кров, намагайтеся щодня споживати постійну кількість вітаміну K, щоб ваш лікар міг регулювати прийом ліків. Вживання продуктів із великою кількістю базиліка – наприклад, песто – може утруднити це завдання (36).



Навпаки, екстракти базиліка – наприклад, що містяться в добавках – можуть розріджувати кров, що може призвести до проблем, якщо у вас є порушення кровообігу або майбутня операція (37, 38).



Крім того, людям, які приймають препарати для зниження артеріального тиску або ліків від діабету, слід з обережністю ставитись до добавок базиліка, оскільки вони можуть знижувати артеріальний тиск та рівень цукру в крові. Можливо, вашому лікарю доведеться зменшити дозу препарату, який ви приймаєте (18).



Уникайте базиліка, якщо ви вагітні або намагаєтесь завагітніти. Дослідження на тваринах показують, що добавки базиліка можуть негативно впливати на сперматозоїди та викликати сутички при вагітності. Ризики при грудному вигодовуванні невідомі (39, 40).



Хоча алергія на базилік трапляється рідко, кілька випадків спостерігалося у людей, які реагували на песто (41).



Резюме:

Базилік загалом безпечний при вживанні у невеликих кількостях, але деякі стани здоров'я та ліки потребують обережності. Добавок з священним базиліком слід уникати парам, що планують вагітність.



Підіб'ємо підсумок





  • Базилік буває різних сортів. Хоча ця рослина, можливо, не вносить значних поживних речовин у ваш раціон, вона може надати пікантності вашим стравам.


  • Хоча базилік священний зазвичай приймають у формі трав'яних чаїв і добавок, дослідження показують, що запашний базилік може надавати аналогічну дію на здоров'я, наприклад, знижувати стрес і контролювати рівень цукру в крові.


  • Майте на увазі, що потрібні додаткові дослідження обох видів базиліка на людях.


  • Спробуйте виростити базилік самостійно і додайте його в соуси, салати та супи – ваші смакові рецептори будуть вам вдячні.




Кандидат біологічних наук, біолог, експерт із харчування. Закінчив Ставропольський державний університет за спеціальністю “Біологія” на біолого-хімічному факультеті.



Базилік. Користь, шкода, коментарі експертів



Корисні салати, гаряче і навіть лимонад - ми звикли додавати базилік в різні страви і напої, тому що він надає їм вишуканість і пікантність. Але, крім приємного смаку, ця рослина ще й підтримує здоров'я. Чим корисний базилік – розповідаємо на РБК Life.



Що треба знати



Базилік – це рослина сімейства м'ятних. Спочатку він з'явився у Південній Азії, а XVI столітті поширився у Європі. Базилік росте як у диких умовах, так і у теплицях.Останнім часом також з'явилася тенденція вирощувати його будинки, щоб забезпечити себе найсмачнішою травою на весь рік. Для цього абсолютно необов'язково мати дачу: рослина чудово виживає на теплому балконі або підвіконні, якщо його правильно доглядати.



У гастрономії базилік зустрічається у свіжому вигляді, а також як приправа. У ньому багато ефірних олій, тому аромат і гіркуватий присмак виділяють його серед інших трав. Відомо понад 60 сортів рослини [1], і у кожного свої особливості смаку, кольору, запаху. Найвідоміші і найпоширеніші — зелений і фіолетовий.



Користь базиліка



Базилік містить багато вітаміну К, ефірних олій, антиоксидантів, які сприяють зниженню ризику окислювального стресу, стабілізації рівня цукру. Він також допомагає роботі серцево-судинної системи, захищає організм від інфекцій та запалень.



Бореться з окислювальним стресом



Базилік багатий на антиоксиданти: евгенолом, лютеїном, зеаксантином, бета-каротином і бета-криптоксантином. Вони захищають клітини від вільних радикалів і, таким чином, знижують ризик появи різних захворювань [1].



Вільні радикали – це нестабільні молекули, які утворюються внаслідок метаболізму та інших процесів. Антиоксиданти допомагають виводити їх із організму.



Регулює рівень цукру у крові



У дослідженні, проведеному на щурах із діабетом, екстракт базиліка допоміг знизити рівень цукру в крові. Базилік також може бути корисним при лікуванні довгострокових наслідків цього стану [2]. 60 осіб з діабетом другого типу приймали 250 мг екстракту базиліка разом із ліками від діабету щодня перед сніданком та вечерею протягом трьох місяців.У результаті вони спостерігалося зниження середнього рівня цукру на крові на 18% проти тими, хто використовував лише препарат [3]. Але для остаточних висновків потрібна додаткова інформація.



Допомагає роботі серця



Евгенол, який міститься у базиліці, може блокувати кальцієві канали. В одному дослідженні екстракт використовували для зниження тиску. Він допоміг, але ефект виявився короткостроковим: за дві хвилини воно знову піднялося [4].



Ефірні олії, які є в базиліці, впливають на рівень холестерину та тригліцеридів. Базилік також містить магній, який покращує кровотік, дозволяючи м'язам та кровоносним судинам розслабитися.



В іншому експерименті 24 здорові добровольці були поділені на дві групи: в одній приймали плацебо, в іншій - капсулу, що містить 300 мг сухого екстракту листя базиліка, щодня. Через чотири тижні у тих, хто приймав екстракт, рівень холестерину і тригліцеридів став нижчим, ніж у тих, хто цього не робив [5].



Знижує запалення



Ефірні олії базиліка, у тому числі евгенол, ліналоол та цитронеллол, можуть допомогти боротися із запаленням в організмі. В рамках одного дослідження було проведено аналіз протизапальних властивостей двох препаратів ефірної олії базиліку. З'ясувалося, що олія базиліка позитивно впливає на запальні захворювання, спричинені окислювальним стресом, наприклад артрит. Для остаточних висновків необхідні додаткові докази [6].



Захищає від інфекцій



Базилік має антибактеріальні властивості. Олії, що містяться в ньому, борються з бактеріями у людей з респіраторними, шкірними захворюваннями, інфекціями сечовидільної системи та черевної порожнини.В рамках одного експерименту тестували вплив олії базиліка на штами кишкової палички. З'ясувалося, що препарати з олії рослини можуть допомогти у лікуванні та профілактиці деяких видів інфекцій [7].



Шкода базиліка



У базиліці багато вітаміну К, який відіграє важливу роль у згортанні крові. Він може впливати на дію деяких ліків, наприклад, варфарину.



Людям, які мають алергія на трави сімейства м'ятних, слід відмовитися від базиліка, оскільки може викликати реакцію, небезпечну здоров'ю [8].



Тим, хто приймає препарати від гіпертонії або ліки від діабету, варто проконсультуватися з лікарем перед тим, як вводити базилік в раціон [9].



Коментарі експертів



«Існує безліч видів базиліка, щодо ідентичних за складом. Принципове відмінність можна виділити тільки між зеленими і фіолетовими сортами.



В цілому всі види базиліка дуже багаті корисними властивостями, і примітно те, що в нетрадиційній медицині він використовується вже більше трьох тисячоліть і вважається однією з культових рослин. природним антибіотиком. Також він ефективний щодо стафілокока, кишкової палички та сальмонели.Олія базиліка усуває спазм бронхів, знижує збудливість кашлю та ефективно працює на відновлення нюху при ковіді.



За останніми даними, ефірна олія базиліка є одним із десяти, які впливають на довжину теломерів. Теломери – це кінчики хромосом, які відповідають за цілісність ДНК та продовжують життя та активне довголіття. У базиліці міститься велика кількість вітаміну К, який бере участь в утворенні білків, які відповідають за згортання крові. Діюча речовина базиліка евгенол має потужний протизапальний ефект та посилює дію нестероїдних протизапальних препаратів, а також знеболювальних при артритах та артрозах. Крім того, бетулінова кислота виявляє протипухлинні властивості.



Найкраще базилік вживати свіжим коїться з іншими овочами чи вигляді ефірних масел.



Незважаючи на велику кількість плюсів, звісно, ​​є й протипоказання щодо споживання базиліку. Є теорія, що базилік здатний накопичувати в собі ртуть, тому існують обмеження серед вагітних та годуючих. Найбільше це пов'язано з умовами зростання. Грядки, що знаходяться на відстані від автотрас, набагато безпечніші з точки зору забруднення рослини. Не варто зловживати базиліком тим, хто приймає препарати для розрідження крові. Також гіпотонікам слід бути обережнішим, оскільки базилік знижує артеріальний тиск».



шеф-кухар, засновник онлайн-академії здорового харчування «ЗОЖигай», автор майстер-класів з anti-age кухні



«Фахівці з харчування відзначають підвищення так званого синдрому нестачі гіркого смаку (bitter defficiency sindrome) у людей, які уникають їсти пряні трави і, як наслідок, мають проблеми із травленням. Фахівець із трав Джеймс Грін придумав цей термін дуже точно, адже саме гіркота в травах та овочах допомагає нам перетравлювати їжу та відповідає за правильне засвоєння білка. З останнім у мешканців мегаполісу теж не все гладко: скільки б ви не з'їли відбивних, більше 70% білка вилітає в трубу, у зв'язку з чим з'являється астенія та інші неприємності. Базилік має унікальний хімічний склад, що включає 49% білка, 41% вуглеводів, близько 10% ефірних олій. Для веганів це ідеальна їжа.



Я пропоную зробити заготівлі зі свіжого базиліка не на зиму, а на той день, коли вам буде ніколи готувати м'ясо. Беремо синій та зелений базилік порівну (або той, який у вас є), пробиваємо у блендері з оливковою олією та заливаємо у формочки для льоду. Достатньо одного кубика, щоб будь-яка ваша страва стала корисною».



Користь та шкода базиліка для здоров'я – 5 наукових фактів



Базилік - це популярна пряність, яка активно застосовується в італійській та європейській кухнях. В останні роки він отримав визнання в народній та доказовій медицині.



За даними досліджень, базилік може принести відчутну користь людині. Він здатний знищити шкідливі мікроорганізми, нормалізувати роботу головного мозку, захистити організм від злоякісних пухлин та серцево-судинних захворювань.



Базилік багатий вітамінами (K, A, C) та мінералами (міддю, марганцем), насичений фенольними ефірними оліями, які визначають його біологічні властивості.



5 доведених властивостей



Розглянемо 5 основних корисних властивостей базиліку (з опорою на доказові джерела інформації).



1. Нормалізує роботу головного мозку



Фахівці з Єгипту виявили здатність базиліка покращувати пам'ять та попереджати дегенеративні зміни у тканинах центральної нервової системи.



Подібні властивості дозволяють використовувати рослину для профілактики та уповільнення прогресування хвороби Альцгеймера.



Іранські експерти стверджують, що регулярне вживання екстракту базиліка дозволяє знизити швидкість вікового погіршення пам'яті, а також покращити концентрацію уваги та мислення. Дія пов'язується з наявністю у складі флавоноїдів.



Окремо слід зазначити, що трава допомагає подолати депресію. При регулярному прийомі вона усуває явища страху та тривоги, нормалізує емоційне тло.



На жаль, усі дослідження було проведено на гризунах. Потрібні додаткові роботи для підтвердження ефектів в організмі людини.



Прийом базиліка позитивно впливає на функціонування головного мозку: покращує когнітивну сферу, підтримує позитивний емоційний фон та знижує ризик розвитку нейродегенеративних розладів.



2. Знижує рівень цукру в крові



За інформацією вчених, базилік позитивно впливає на обмін вуглеводів в організмі.



Лікарська рослина посилює вироблення інсуліну бета-клітинами підшлункової залози, який необхідний успішного засвоєння глюкози.



Також відмічено уповільнення виділення (глікогеноліз) та прискорення утворення (глікогеногенез) запасів цукру в депо.



Базилік інгібує деякі ферменти, що беруть участь у розщепленні та всмоктуванні вуглеводів із просвіту шлунково-кишкового тракту.Отже, прийом спеції запобігає різким стрибкам рівня глюкози в крові.



Базилік можна вживати як чоловікам, так і жінкам з метою профілактики та лікування цукрового діабету І та ІІ типу. Він не втручається у гормональні механізми обміну.



Базилік знижує рівень глюкози у крові шляхом активації різних механізмів обміну речовин.

3. Покращує здоров'я серця та судин



Експерти Сіньцзянського медичного університету (Китай) шляхом проведення експериментів на мишах виявили, що базилік знижує артеріальний тиск.



Дія позначається з кількох механізмів: збільшення діурезу та інгібування ангеотензинперетворюючого ферменту.



Рослину допустимо приймати для додаткового контролю рівня артеріального тиску при гіпертонії та профілактики грізних ускладнень (гіпертонічний криз, геморагічний інсульт).



На базі Університету Мухаммеда (Марокко) виявлено здатність базиліка знижувати «в'язкість» крові, попереджаючи такі фатальні судинні катастрофи, як інфаркт міокарда або інсульт за ішемічним типом. Такі результати висувають і китайські вчені.



Рослина нормалізує роботу серцево-судинної системи, знижуючи можливість появи смертельно небезпечних захворювань.



4. Бореться з раком



Грецькими працівниками науки встановлено, що базилік має протипухлинну дію.



Рослина пригнічує проліферацію ракових клітин, тим самим уповільнює або зупиняє ріст пухлини, знижує ризик появи віддалених вогнищ метастатичного зростання.



Єгипетські та канадські експерти виявили, що спеція викликає у деяких випадках апоптоз (загибель) ракових клітин.



В даний час проводяться дослідження щодо ефективності базиліка при різних пухлинах. Достовірно підтверджено, що рослина є результативною при злоякісних процесах у тканинах товстого кишечника.



Базилік, ймовірно, є ефективним засобом профілактики та допоміжної терапії ракових пухлин.



5. Знищує патогенні мікроорганізми



Базилік знищує деякі патогенні штампи бактерій. Відзначається ефективність навіть щодо тих мікроорганізмів, які мають множинну стійкість до антибіотиків.



Цілюща рослина, як наголошують експерти, може знищувати переважно мікроорганізми, стійкі до бета-лактамних антибактеріальних препаратів.



Застосування базиліку виправдане при перебігу бактеріальних інфекційно-запальних захворювань, переважно з боку шлунково-кишкового тракту.



Також можна використовувати продукт для відлякування комах, зокрема комарів і кліщів.



Базилік викликає загибель патогенних мікроорганізмів та відлякує комарів та кліщів.

Шкода від вживання



При вживанні в розумних обсягах (до 5-10 г на добу) базилік абсолютно безпечний для здоров'я. Однак він має протипоказання і в окремих випадках може завдати шкоди здоров'ю.



При прийомі можливий розвиток таких побічних ефектів:





  1. Зниження «в'язкості» крові. У складі свіжого листя базиліка є вітамін K у великих кількостях. Спільне використання рослин з антиагрегантами або антикоагулянтами може призвести до кровотеч.


  2. Артеріальна гіпотензія. Активні речовини лікувальної рослини можуть спричинити критичне зниження рівня артеріального тиску (при одночасному прийомі антигіпертензивних препаратів).Потрібний уважний контроль на початку прийому препарату.


  3. Алергічні реакції. Трапляються рідко і характеризуються легким перебігом (шкірні висипання, свербіж, набряк слизової носової порожнини). За наявності алергії у минулому продукт категорично протипоказаний.


  4. Зміна якості сперми. Тривале вживання базиліку може знизити обсяг сперми, погіршити морфологію та зменшити рухливість сперматозоїдів.


  5. Підвищення тонусу матки. Базилік активує скорочувальну активність міометрія, що загрожує фатальними ускладненнями на тлі перебігу вагітності (викидень).




Також базилік не рекомендований дітям. Досліджень лише на рівні дитячого організму не проводилися.



Вибір та зберігання



Щоб отримати дійсно якісний продукт, слід уважно ставитись до правил вибору та зберігання.



У продуктових магазинах можна зустріти кілька варіантів базиліка, листя може бути пофарбоване в зелений, червоний або фіолетовий колір (залежить від сорту).



Головне – це відсутність слідів пожовтіння та в'янення, вкраплень цвілі. Від придбання замороженого продукту краще відмовитись.



Свіжий базилік зберігається до 2-3 днів у банку з водою за кімнатної температури. При висушуванні він зберігає свої лікувальні властивості до півроку (у будь-якій герметичній ємності, недоступній сонячним променям).



Рекомендується дотримуватися правил вибору та зберігання рослини для максимальної користі.

Застосування



Базилік поєднується з будь-якими овочевими салатами та стравами (особливо з кабачками та цукіні), ідеально гармонує з м'ясом та куркою, входить до складу безлічі соусів (наприклад, песто).



Розглянемо найцінніші народні рецепти на основі базиліку:





  1. При запальних захворюваннях шкіри. Подрібнити 1-2 ст. л.свіжого листя базиліка, залити 200 мл кип'яченої води. Довести до кипіння і дати настоятися 30-35 хвилин, остудити, процідити. Змоченим ватним тампоном наносити на пошкоджені ділянки шкіри до 2-3 разів на день.


  2. Чай від стресу та безсоння. 1 ч. л. висушеного подрібненого листя залити 200 мл окропу, витримати 5-8 хвилин, процідити. Приймати чай із базиліку слід за 1-1,5 години до відходу до сну. Вживати дрібними ковтками.


  3. При запорах. 20 г сушеного базиліка помістити в емальовану каструлю і залити 500 мл води. Довести до кипіння та варити на повільному вогні протягом 30-45 хвилин. Окутати теплим рушником і залишити на 1 годину. Застосовувати 2 рази на добу по 250 мл (за 30 хвилин до їди).


  4. Для зниження холестерину. Змішати в рівних пропорціях подрібнене насіння та сушене листя базиліка, протерту шкірку лимона та мед. Приймати по 1-2 ст. л. 4-5 разів на день.




Базилік знайшов багатогранне застосування в народній медицині та кулінарній справі. Грамотно приготовлені рецепти дозволяють розкрити як смако-ароматичні, а й біологічні властивості рослини.



Висновок





  1. Базилік – цінна рослина з кулінарної та біологічної точок зору.


  2. Продукт комплексно впливає на здоров'я, знижуючи рівень цукру в крові, попереджаючи розвиток серцево-судинних та онкологічних захворювань, знищуючи патогенні мікроорганізми та полегшуючи перебіг шкірних захворювань.


  3. Вживання базиліка має низку побічних ефектів, які важливо враховувати. Жінкам у період вагітності та дітям він категорично протипоказаний.


Related

Категорії