Чи є у морських огірків паразити
Морський огірок. Спосіб життя та місце існування морського огірка
Скільки ще існує невідомих нам досі тварин, риб, молюсків, раків, крабів у морських просторах. Їх можна досліджувати та описувати нескінченну кількість часу. Вчені океанологи не перестають дивуватися своїм новим відкриттям.
Деякі мешканці живуть у нас просто на очах, навіть під ногами. Полюють, харчуються, розмножуються. А є види, які йдуть далеко на глибину, де немає жодного світла і здавалося б, жодного життя.
Неймовірне створення, з яким ми зараз познайомимося - трепанг, він же голотурія, він же морський огірок. Зовні схожий на дуже лінивого, отъевшегося, великих розмірів черв'яка.
Це істота, яка живе вже багато мільйонів років у водних просторах і пережила не один історичний період. Свою назву морський огірок, він отримав від філософа з Риму, Плінія. А вперше кілька його видів вже описані Аристотелем.
М'ясо морських огірків приносить користь для здоров'я, тому дуже популярно у кулінарії, що доводиться навіть розводити їх у басейнах. Кухарі їх прожарюють, висушують, консервують, заморожують.
Маринують і додають салати. При приготуванні м'яса голотурії, кулінари радять додавати багато спецій, у нього є властивість максимально вбирати всі запахи та смаки.
Що цікаво, поживна цінність м'яса при термообробці не погіршується. Японці взагалі їдять морського огірка - кукумарію, виключно у сирому вигляді, попередньо промаринувавши п'ять хвилин у соєвому соусі з додаванням часнику.
Вважаючи плоть голотурії, панацеєю від усіх хвороб. Морські огірки наповнені макро та мікроелементами, вітамінами, мінералами та амінокислотами.Понад тридцять хімічних елементів з таблиці Міндилєєва.
Його м'ясо містить найбільшу кількість корисних компонентів, як ніхто інший мешканець морських глибин, і воно абсолютно знезаражене, віруси, бактерії та мікроби йому не знайомі.
Так само, у шістнадцятому столітті, до нас дійшли відомості про унікальні цілющі властивості морського огірка. Тепер його використовують у фармакологічній промисловості. З медичною метою, особливо в Японії та Китаї.
Жителі цих країн називають трепанга – женьшенем, здобутим із моря. Це природний компонент для повноцінного відновлення організму людини після тяжких хвороб, складних оперативних втручань.
Допомагає регенерації тканин людини. Покращує роботу серця, нормалізує артеріальний тиск. Стимулює роботу шлунково-кишкового тракту. Також морський огірок має певні компоненти, які допомагають у лікуванні суглобів.
Людям у похилому віці лікарі рекомендують вживати екстракт з трепангу, як біологічно активні добавки, для поліпшення стану, підливання життя.
Ще неймовірно, але факт, у цієї тварини є здатність регенеруватися. Це подоба птаха Фенікса, лише морська. Навіть якщо у нього залишиться менше половини тіла, через деякий час, це буде вже повноцінна тварина. Але для такого відновлення знадобиться чимало часу, до півроку та більше.
Прописання та особливості морського огірка
Хто ж такий, морський огірок? Це голкошкірий, безхребетний молюск, що мешкає лише у морських водах. Його найближчі родичі морська зірка та морський їжачок.
Своєю зовнішністю він – натуральна гусениця шовкопряд, що повільно і вольяжно повзуть морським дном.Темно-болотного, коричневого, майже чорного, іноді червоного кольору. Залежно від того, де вони проживають, їх забарвлення змінюються.
Наприклад, на річковому піщаному дні можна зустріти навіть блакитних трепангів. Розміри тіла різні. Деякі види бувають по півсантиметра завдовжки. А є й п'ятдесят сантиметрові особини. Середні розміри молюска, як сірникова коробка - п'ять, шість сантиметрів завширшки, і завдовжки до двадцяти див. Важить він майже один кілограм.
У спати, спокійному стані, морський огірок практично завжди лежить на боці. На його нижній частині тіла, зване черевом, знаходиться рот, по всьому колу усипаний присосками. За допомогою них тварина харчується.
Як би пилосося з дна все, чим можна поживитися. Цих присосок може бути до 30 штук. Вся шкіра трепангу щільно вкрита вапняним нальотом. На спині пухирчасті утвори з маленькими світлими шипчиками. У них є ніжки, які ростуть по всій довжині тіла, рядами.
Тіло морського огірка має ще одну унікальну здатність змінювати свою щільність. Він стає твердим як камінь, на випадок, коли відчуває загрозу життю. І може бути дуже еластичним, якщо йому потрібно буде залізти під якийсь камінь для укриття.
Спосіб життя та місце існування
Трепангами називають види морських огірків, мешкають на північній частині Курил центральні території в Китаї та Японії, в південному Сахаліні. На території Росії їх налічують понад сто різновидів.
Морські огірки – тварини мешкають на глибині трохи більше двадцяти метрів. Весь свій час вони залягають на дні. У житті вони дуже мало рухаються.
Трепанги живуть лише у солоній воді. Прісні води їм згубні. Вони люблять тиху воду та мулисте дно.Щоб у разі небезпеки можна було закопатися в нього. Або присмоктатися до якогось каменю.
Коли на голкошкірого нападає ворог, у втечі тварина може роз'єднатися на кілька частин. Згодом ці частини, звичайно ж, відновляться.
Так як легень немає у цих тварин, вони дихають через анальний отвір. Закачуючи воду, відсіюючи кисень. Деякі екземпляри можуть перекачати через себе до семи сотень літрів води за одну годину. Також, морські огірки використовують анальний отвір, як другий рот.
До перепадів температур вони спокійно ставляться, і незначні мінуси не впливають на їхню життєдіяльність. До високих температур у водоймах вони теж позитивно ставляться.
Навіть якщо якийсь молюск примерзне в льоду, і його поступово відігрівати, він відійде, і продовжуватиме далі жити. Ці тварини живуть великими зграями, утворюючи на дні цілі полотна з особин.
Харчування морського огірка
Трепанги відносяться тим тваринам, які збирають і їдять всю падаль, що розкладається, що знаходиться на дні. Морський огірок у полюванні за планктонами, попутно збирає весь мул і пісок, що трапляється на шляху. Потім пропускає його весь через себе. Тому його нутрощі на половину складається з ґрунту.
Перетравлена так звана їжа виходить через анал. Враховуючи той факт, що піском ситий не будеш, морському огірку за день доводиться поглинути величезну кількість землі. Усього за один рік свого життя ці молюски пропускають через себе, до сорока кілограм піску та мулу. Причому навесні їхній апетит подвоюється.
Голотурії мають чутливі рецептори, за допомогою яких вони безпомилково визначають кількість їжі, що знаходиться на морському дні.І якщо видобуток сховався глибоко в пісок, морський огірок це відчує і закопуватиметься в ґрунт, доки не зловить їжу. А коли він відчуває, що кормів мало, то швидко пробігшись верхи, збирає відмерлі залишки.
Розмноження та тривалість життя морського огірка
До третього року свого життя морські огірки вже статевозрілі та готові до розмноження. На їхній вигляд важко зрозуміти хто з них самець, а хто самка. Але вони різностатеві тварини.
Шлюбний період настає з кінця весни, і триває все літо. Але є й такі види, у яких нерестовий період може настати будь-якої пори року. Розбившись на пари, молюски вибираються ближче до берега на височини, чи то вповзають на каміння, чи на мідії, що лежать.
Коли спарювання вже відбулося, задніми ногами присосками, вони кріпляться до якоїсь поверхні, і піднімають голову. У такій вигнутій позі починають метати ікру.
Ця процедура триває до трьох днів. І що примітно, у темну пору доби. В один рік самка голотурія може відкласти понад п'ятдесят мільйонів яєць. Ці особини дуже плідні.
Після закінчення, змучені тварини заповзають у обраний ними притулок, і майже на два місяці впадають у сплячку. Виспавшись і відпочивши, у трепангів з'являється звірячий апетит, і вони починають їсти все поспіль.
На третьому тижні життя, у мальків, навколо отвору рота з'являється подоба присосок. З їх допомогою вони присмоктуються до морської рослинності і далі на ній ростуть і розвиваються.
А багато видів морських огірків - самок, що виношують дитинчат у себе на спині, закидаючи їх до себе хвостом. Ще у дитинчат починають рости пухирці на спині, а на череві - маленькі ноги.
Малюк підростає, його тіло збільшується, кількість ніг додається.Він уже стає схожим на своїх батьків, міні черв'ячок. Першого року вони досягають невеликих розмірів, до п'яти сантиметрів. До кінця другого року виростають удвічі більше, і вже виглядають як молода, доросла особина. Живуть голотурії вісім, десять років.
В даний час морського огірка можна купити без проблем. Існують цілі ферми-акваріуми щодо їх вирощування. Дорогі рибні ресторани цілими партіями замовляють до себе на кухні. Та й покопавшись в інтернеті, ви без проблем придбаєте бажане.