Чи потрібно промивати пропарений рис після варіння

Чи потрібно промивати пропарений рис після варіння



Чи потрібно промивати пропарений рис



Пропарений рис сподобався багатьом домогосподаркам за свою розсипчастість. Завдяки спеціальній обробці зерен пором високого тиску такий рис стає щільнішим і не розварюється при варінні. У пропареному рисі також зберігається максимальна кількість корисних речовин, які частково втрачаються у звичайній очищеній рисовій крупі.



Навіщо миють рис?



Досі точаться дискусії про те, чи потрібно промивати крупу перед приготуванням. Одні миють завжди до чистої води, інші не миють, треті попередньо обсмажують.



Для чого миють рисові зерна перед варінням:





  • Змити рисовий крохмаль. Вбираючи воду крохмаль, що знаходиться на поверхні зерен, стає клейким. Якщо не змити його, то крупа при варінні склеїться та розвариться.


  • Змити пил. При обробці та шліфуванні зерен на їх поверхні залишаються частинки пилу. Промивання у кількох водах позбавляє зайвого сміття.


  • Змити кошти від шкідників. Особливо це стосується продукції іноземних виробників. При ввезенні з-за кордону зерна рису можуть піддаватися фумігації.




Перед покупкою дивіться якість крупи. Якщо виробник стежить за якістю, зерна в упаковці одного розміру, немає зайвих домішок та пилу, такий рис можна сміливо варити без промивання.



Якщо ж ви купуєте продукцію на вагу з великих мішків, обов'язково промивайте. Хто знає, скільки зайвого могло осісти за той шлях, який зерна пройшли до вас.



Переваги пропареного рису перед звичайним



Звичайний білий рис не проходить будь-якої додаткової обробки, він очищується і відразу шліфується.При виробництві пропареного зерна його замочують у воді, після чого обробляють парою високого тиску, сушать і шліфують. В результаті виходять напівпрозорі зерна янтарного відтінку. Під час варіння вони набувають звичного нам білого кольору.



Чим же гарний пропарений рис:





  • У ньому зберігається багато корисних речовин, до 80 %. Обробляється неочищений матеріал і більшість мікроелементів переходять із висівкової оболонки до зерна.


  • Під впливом високої температури крохмаль частково клейстеризується. Завдяки чому така крупа добре тримає форму і не розварюється при термообробці.




Оброблена парою крупа вариться довше, ніж звичайно. Час готовності займає близько 30 хвилин. Його досить складно переварити і все ж таки не варто нехтувати рекомендованим часом обробки.



Чи потрібно мити пропарений рис?



Пропарений рис, як правило, не вимагає додаткового промивання. Він уже пройшов термічну обробку та очищення.



Тут важливо дивитися за ситуацією:





  • якщо в упаковці є сміття, пилюка, зерна неоднорідні, краще промийте таку крупу;


  • також рекомендується промивати рисові зерна перед приготуванням плову, щоб блюдо точно вийшло розсипчастим;


  • якщо є сумніви промивати чи ні, промийте, гірше від цього точно не буде;


  • Почитайте інформацію на упаковці, як правило, виробник вказує, чи потребує його крупа попереднього промивання.




Технологія обробки рису пором – нещодавній винахід. Але завдяки їй успіху в приготуванні таких страв, як плов, досягають навіть кулінари-початківці. Таку крупу складно переварити і вона завжди виходить розсипчастою.



Чи потрібно промивати рис: все, що треба знати



Часто кулінари-початківці стикаються з питанням: чи потрібно промивати рис після варіння? І якщо так, то навіщо?



Рис - одна з найулюбленіших і універсальних круп, яку використовують у кулінарії по всьому світу. Це не просто гарнір до м'яса чи овочів – його можна знайти у багатьох національних стравах, від японських суші до італійського різотто.



Чи потрібно промивати рис після варіння



Це питання викликає багато суперечок. Одні стверджують, що вартує, інші – що категорично не рекомендується.



Коли варто промивати рис після варіння



Промивати рис після варіння можна, якщо він вийшов надто липким. Наприклад, якщо рис переварений або ви випадково порушили технологію приготування, холодна вода допоможе зробити його більш розсипчастим. Особливо це стосується таких страв, як плов чи салати, де важлива саме текстура.



Але тут є недоліки. Промивання рису після варіння може знизити його смакові властивості, оскільки разом із зайвим крохмалем ви змиєте частину природних ароматів та корисних речовин. Крім того, страва може стати рідкою, що не завжди доречно.



Отже, чи потрібно промивати варений рис - якщо рис хорошої якості, його промили до варіння і приготували правильно, необхідності додаткового промивання не виникне.



Перед приготуванням рис завжди треба промивати, і на це є кілька причин: Видалення бруду та пилу. Зменшення кількості крохмалю. Особливо це важливо для довгозернистого рису, такого як басмати або жасмин. Чим більше ви промиєте рис, тим легше буде текстура.



Фото: Midjourney, ліцензія Creative Commons 4.0.

Related

Категорії