Скільки варити моркву до м'якості
Як і скільки варити моркву?
Загалом моркву варити гранично просто: потрібно очистити зовнішній бруд, добре помити водою шкірку. варити моркву до готовності. Щоправда, є нюанси: що, як, де, навіщо. У цій статті ми розповідаємо, скільки варити моркву до готовності в каструлі, мультиварці, на пару і в мікрохвильовій печі для найрізноманітніших кулінарних вишукувань.
Скільки варити моркву?
На час варіння моркви впливають:
- розміри моркви
- кількість овочів у ємності
- посуд або пристрій, у якому варимо моркву
- ціль приготування моркви (для салату, для супу, для морквяного пюре)
При цьому час варіння може відрізнятись аж у кілька разів! Давайте по порядку розберемо, скільки варити моркву для салату (Олів'є та Вінегрету), для супу та для дитячого пюре, яке годиться для прикорму.
Скільки варити моркву у каструлі?
Для салату Олів'є або Вінегрету – близько 30 хвилин (морква середніх розмірів у шкірці).
У супі - 10-15 хвилин (очищена та нарізана кубиками).
Для морквяного пюре для дитини – 15 хвилин (очищена та нарізана брусочками довжиною 3 см).
Скільки хвилин варити моркву у мультиварці?
Для салату Олів'є або Вінегрету – близько 30 хвилин на режимі «Варка» (морква середніх розмірів у шкірці).
У супі - 10-15 хвилин (очищена та нарізана кубиками).
Для пюре – 15 хвилин (очищена та нарізана брусочками довжиною 3 см).
Скільки варити морквину на пару (у мультиварці чи пароварці)?
Для Вінегрету та салату Олів'є - близько 30-40 хвилин на режимі "На пару" (морква середньої товщини в шкірці).
Для морквяного пюре - 20 хвилин (очищена та нарізана брусочками довжиною близько 3 см).
Скільки часу варити морквину в мікрохвильовій печі потужністю 800-1000Вт?
Для Вінегрету та салату Олів'є - 5-10 хвилин (цілком, шкірка не має значення).
Для підгодовування дитини (пюре) - 3-6 хвилин (очищена, у нарізаному вигляді).
Як варити моркву в мікрохвильовій печі?
- Якщо варите з водою, то налийте в миску або пакет для запікання 2-5 ст.л.
- Зробіть у моркві кілька проколів ножем (якщо готуєте без води).
- Покладіть моркву в ємність і закрийте кришкою (або зав'яжіть пакет, якщо використовуєте пакет для запікання).
- Виставте максимальну потужність і варіть від 5 до 10 хвилин, залежно від кількості та розміру моркви.
З водою морква виходить пружною - як після варіння в каструлі. Без води морква підсихає і морщиться.
Поради та спостереження досвідчених господинь
1. Моркву можна «зварити» і в духовці. Для цього моркву треба розрізати вздовж ополом, укласти на пергамент у деку, змастити олією і запікати протягом 30-40 хвилин, залежно від розміру моркви.
2. У скороварці морква звариться хвилин за 5-7, але потім треба дочекатися виходу пари – 15-25 хвилин.
3. Якщо ви попередньо обсмажили моркву для супу, то вона вже зварилася і віддасть бульйону всі свої соки протягом 2-х хвилин.
4. Не соліть воду, в якій варите моркву, інакше морква втратить насолоду.
5. Різко охолодіть зварену морквину в холодній воді - так її легше очистити від шкірки.
6. Моркву для дитячого пюре потрібно правильно підготувати: зрізати саму товсту частину, всю зелень, вирізати серцевину – у них найбільше нітратів та непотрібної хімії.
Тепер ви знаєте, як і скільки варити моркву до готовності в каструлі та кухонній техніці, для салатів Олів'є та Вінегрет, для супів та для дитячого прикорму. Ну а якщо ви хочете чогось новенького, то зверніть увагу на інші варіанти подачі вареної моркви.
Як подати варену моркву?
Наріжте морквину кружальцями, збризкайте ароматною рослинною олією і подайте як гарнір до м'яса або риби (окремо або з іншими овочами).
Обсмажте зварену моркву на будь-якому маслі до хрускоту і подайте як гарнір. Можна доповнити спеціями, зеленню та/або жирною сметаною.