Скільки важити свиня
Вага свиней
Для правильного розлучення цих тварин потрібно завжди звертати увагу на їх вагу, адже дуже жирне порося дасть багато сала, але мало м'яса, а худа не дасть взагалі нічого. То скільки ж важить свиня?
Скільки важить свиня?
Середня вага свині залежить від кількох основних факторів:
- Підлога;
- Вік;
- Порода;
- Умови годування та утримання.
Як і люди, свині іноді ставлять рекорди маси — зареєстровані випадки досягнення тваринам ваги понад тонну, а довжина його тіла майже доходила до 3 м.
Існують також карликові особини, яких тримають як декоративні тварини. У середньому ж представники порід, які найчастіше розводять у сільському господарстві, досягають живої маси від 140 кг (вага в'єтнамських свиней) до 350 кг (великі білі свині).
Скільки важать свині, які досягли репродуктивного віку, залежить від їхньої статі. Дорослі кабани, як правило, важчі за свиноматки на 100 кг. Так, самка білої свині загалом важить 200–240 кг, а самець — до 360 кг.
Втім, при гарному годуванні та малій рухливості велика свиноматка може зрівнятися по масі із середнім кабаном і важити близько 330 кг.
Вага поросят залежить від того, наскільки правильно їх відгодовують. При народженні маса порося не перевищує 1 кг, але в 7 місяців, коли тварина досягає статевої зрілості і починає харчуватися природно, вона сягає 90-110 кг.
Щоб контролювати процес відгодовування, важливо знати, скільки важить порося по місяцях:
- 0 місяців - коли народжуються поросята, вага їх у середньому становить 800-1000 г, до 1400 г у великих порід і не більше 600 г у представників в'єтнамської породи.Якщо порося народжується занадто маленьким, це може вплинути на подальший набір маси та продуктивність тварини. Щоб уникнути проблем, свиноматку потрібно добре годувати під час вагітності.
- 1 місяць - до 9 кг. Маса набирається швидко, тому що дитинча харчується материнським молоком.
- У 2 місяці порося починають підгодовувати спеціально складеним раціоном, і в 3 місяці середня вага порося досягає 25 кг.
- Починаючи з 3 місяців порося починають активно відгодовувати, тому вага в 4 місяці сягає 60 кг.
- У 6 місяців тварина наближається до репродуктивного віку, вага її сягає 80 кг.
Більш детальну інформацію про середній розмір поросят у тижні можна дізнатися з таблиці ваги поросят.
Дорослим порося стає у 9–10 місяців. Маса свиней молодого віку починається зі 130 кілограмів, максимальних розмірів вони досягають до кінця першого року. Втім, вже при отриманні півтора центнера живої ваги свиней їх можна забивати.
У наступній таблиці можна ознайомитися з даними маси по породах свиней:
Маса кнура-виробника в кг | Маса свиноматки в кг |
Довговуха біла - 250-300 | 200–250 |
Чорно-строката білоруська - 300-350 | 230–260 |
Башкирська - 300-340 | 220–240 |
Дюрок - 350 | 260–320 |
Велика біла - 275-350 | 225–260 |
Велика чорна - 300-350 | 220–280 |
Ландрас - 300-310 | 250–255 |
Біла латвійська - 310-315 | 230–250 |
Мангалицька - 300-350 | 290–310 |
У середньому вагові категорії залежить від породи. Для прикладу можна взяти виробника степового білого, який може набрати більше 300 кг, і в'єтнамської — до 140 кг.
Молодняк набирає вагу залежно від раціону та того, як годувалася матка під час поросності. Правильне, регулярне годування призводить до того, що маса новонароджених може змінюватись від 1000 до 1500 р.
У свиней Миргородської породи показник сягає 250 кг. 240 кг для свиней – усереднена цифра. Важать свинки і більше, якщо фермер не скупиться на поживні корми.
Для хорошої якості свинини швидкий приріст свиней негативне явище. За рахунок збільшення маси у свиней товщає шар сала, а не м'яса. Напівтуша на продаж не повинна мати великої кількості сальних прожилок.
Вага свині на забій
Те, скільки важитиме тварина, залежить великою мірою від того, якою вона породи, і наскільки правильним було харчування під час його зростання.
Порода білих свиней може легко досягати ваги до 350 кг, проте нормальною середньою вагою свинарі вважають 200-250 кг. Якщо свиню годувати досхочу, вона може важити 100 кг у віці трьох місяців.
Свині в'єтнамської, вислобрюхої породи можуть важити до 150 кг, але їх забій зазвичай проводиться трохи раніше, одразу після півроку.
Як виміряти вагу?
Для того, щоб дізнатися реальну масу тварини та порівняти її з тим, скільки в середньому важить доросла свиня, знадобиться вимірювальна стрічка, спеціальна таблиця, формули розрахунку та калькулятор. У свинарстві застосовується три методи визначення маси, що відрізняються точністю.
Вимірювання за таблицею
Якщо досвіду свинарства не вистачає для того, щоб визначати масу тварин на око, доведеться провести деякі виміри. Потрібно знати лише два параметри: довжину тіла від потилиці до початку хвоста та обхват грудей за лопатками.
Голова під час зняття мірок має бути спрямована вперед, а не нахилена, і перебувати на одній осі з тулубом, тому тварину доведеться чимось захопити на якийсь час.
Для спрощення вимірювання потрібно дотримуватися деяких правил:
- Обмірювати тварину потрібно рано-вранці;
- Перед виміром свиню не потрібно годувати;
- Слід використовувати м'яку стрічку, не вдавлюючи її в шкіру тварини, щоб не викликати в неї неприємних відчуттів і дотриматися точності вимірювань.
Отримані розміри шукаються у спеціальній таблиці ваги свині (наведена вище), де по вертикалі перераховані можливі довжини тулуба, а, по горизонталі — обхвати грудей. У клітині на перетині параметрів знаходиться зразкова маса тварини. Похибка вимірів у разі становить 4–11%.
Таблиця відгодівлі та вирощування сальних свиней:
Таблиця для молодняку
Для молодняку у 4, 6 чи 7 місяців відводяться спеціальні розрахунки, які враховують незначний приріст. Але треба пам'ятати, що вага фермерського порося по таблиці може змінюватися, залежно від породи, і обчислення будуть трохи неточними.
Важать півтуші (одномісячні, тримісячні або однорічні) менше взимку, коли сили та енергія тварини йдуть на обігрів. Середня вага свині у віці від року та вище щомісяця змінюється закономірно. Такий приріст свідчить про правильне утримання тварин.
Про реальну користь табличних даних
Таблиця ваги свиней має практичну користь. Вона може бути корисна при розрахунку порцій у дієті поросят.
З її допомогою фермер зможе відстежувати продуктивність своєї роботи та вносити зміни до раціону. Крім того, використання табличних даних суттєво заощаджує час.
Швидко впізнавати живу вагу тварин корисно ще й тому, що свинарство орієнтується продаж м'яса , а завдяки таблицям зручно обчислювати прибуток від збуту однієї тушки.
Звичайно, визначити середньодобовий приріст вагу таким способом неможливо, але більшість розрахунків виходить виконувати з мінімальною похибкою.
Розрахунок за формулою
Для складання таблиці використовується спеціальна формула, якою можна порахувати вагу тварини з вищою точністю самостійно.
Формула: Жива маса = 1,54×X + 0,99×K – 150
Точність у разі вище, але кілька % можна відняти з результату, враховуючи певний обсяг поглиненої їжі.
Формула для кабанчика
Вага дорослої свині або вгодованого кабанчика обчислюється за складнішою формулою.
Маса тіла свині без терезів повинна бути максимально точною, тому за єдиною формулою всі свині не міряються.
- X - обхват грудей в см;
- K - Довжина тулуба в див.
- N - коефіцієнт вгодованості. Він дорівнює 142 для жирних, 156 для середніх і 162 для худих тварин.
Вихід формули дорівнює середньому показнику маси. Виміряти параметри не складе ніяких труднощів.
Розрахунок за категорією вгодованості
Більш точна формула ґрунтується на вгодованості. Вона також більш зручна, тому що дізнатися вагу свині без ваг і таблиці можна з її допомогою. всіх випадків) змінюється в залежності від того, наскільки особина відгодована.
- X - обхват грудей в см;
- K - Довжина тулуба в див.
- N - коефіцієнт вгодованості. Він дорівнює 142 для жирних, 156 для середніх і 162 для худих тварин.
Категорія вгодованості визначається на вигляд тварини відповідно до ГОСТ.
При цьому оцінюється декілька параметрів:
- Форма тулуба;
- Товщина шпику, що визначається навпомацки по прощупываемости хребців грудного відділу хребта;
- Стать і вік.
Жирні, або сальні, свині мають округлі форми, їхня шия зливається з лопатками, спина широка і рівна, без видимих контурів окремих частин. Шпик має товщину від 7 см, хребці не промацуються.
Також до жирних відносяться напівсальні свині, що мають ті ж характеристики, тільки шпик у них може мати товщину 5-7 см.
Нормальні, шинкові та беконні, свині, що потрапляють у середню категорію вгодованості, мають шпик товщиною 3-5 см, на дотик жир твердий. Тулуб рівний, живіт не відвисає. Відростки хребта можна промацати, із зусиллям натиснувши на шкіру в ділянці 6 та 7 грудних хребців. Вага дорослої свині із цієї категорії не перевищує 110 кг.
Худі, або м'ясні, свині мають шпик товщиною 1,5-3 см, хребці легко намацати, але вони не виступають крізь шкіру. Ознаки вгодованості проявляються слабо, видно перехоплення за лопатками.
Таким чином, не обов'язково бути фахівцем, щоб визначити живу масу з достатньою точністю — свинарям-початківцям допоможе таблиця ваги свиней, а з досвідом можна буде зважити тварину на око.
Описані методи можна використовувати не тільки для того, щоб дізнатися вагу кабана, але і для виміру порося - формули використовуються однакові.
Різниця між особинами різного віку лише в тому, що зовсім маленьких поросят можна обміряти і на терезах, просто тримаючи на руках.
Кінцева продукція після вибою
Скільки м'яса можна отримати від свині, залежить від статевої приналежності, вікової групи, породних особливостей та вгодованості. Також має велике значення вміння правильно забити та обробити тварину.
Свинарство орієнтується на такі приблизні показники кінцевої продукції:
- обох статей тварини з масою в сотню кг - отримують до 75%;
- від 120 до 140 кг - до 80%;
- понад 180 кг – 85%.
Напівтуші та туші
Під поняттям живої ваги розуміється маса напередодні вибою. Але після процесу умертвіння та первинної обробки продукту (відрубування кінцівок і голови) він стає меншим і переходить у наступне поняття — забійна вага.
Якщо тварина важила 120 кг, то:
Зрештою, на чисте м'ясо залишиться 87 кг. Зрозуміло, всі цифри наведено приблизно.
Вага інших внутрішніх органів
Якщо взяти середньостатистичну домашню тварину з вагою 100 кг, то можна сказати таке:
- вага голови – до 9 кг;
- серця - 0,32 кг;
- легень – 0,8 кг;
- печінки - 1600 грам;
- нирок – 0,26 кг.
Тепер вам стало відомо, скільки важить свиня в середньому протягом усього свого життя. Дуже важливо відправляти свинок на забій вчасно, зріла свиня дає дуже грубе м'ясо і сало.
Як дізнатися вагу свині без ваг: таблиця, способи визначення та розрахунків
У промисловому свинарстві тварин зважують регулярно. Перевіряють, чи відповідає маса тварини нормативам, визначають потребу в кормі на наступну добу, п'ятиденку, інший проміжок часу. З тварин з однаковою масою формують групи для спільного утримання однієї клітини.
Але що робити власникам особистого обійстя або фермерам, які містять невелике поголів'я? Купівля професійних ваг для них надто затратна.Як вони дізнаються, скільки важить свиня? Розроблено способи визначення живої маси за розмірами частин тіла тварини.
Середня маса свині у різному віці
Твариннику слід визначитися, яку з порід свиней він розводитиме. Сучасні породи характеризуються тониною шпику. В умовах тваринницьких комплексів вони досягають забійної маси 100 кг на 23-24 тижні. Сало з них не отримаєш. Жирні породи характеризуються низькою інтенсивністю зростання та високими витратами кормів на приріст.
Тому оптимальною породою для розведення в умовах дрібнотоварного виробництва вважають велику білу. Вона невибаглива, добре переносить несприятливі умови утримання та відрізняється стійкою продуктивністю. Підходить для виробництва м'яса та сала.
Щоб якість і вихід продукції поєднувалося з рентабельністю, орієнтуються на середньодобовий приріст свиней, що відгодовуються – 650-700 р.
Середню масу тварин різного віку показує таблиця:
Вік, днів | Жива маса, кг |
5 | 2 |
10 | 3 |
20 | 5 |
30 | 7 |
40 | 10 |
50 | 15 |
60 | 20 |
70 | 26 |
80 | 32 |
90 | 36 |
120 | 45 |
150 | 65 |
180 | 85 |
210 | 110 |
Якщо тваринник планує виростити матку, то має враховувати, що у семимісячному віці ремонтна свинка досягає статевої зрілості. Під час тічки можливе припинення зростання і навіть схилі. Першу злучку проводять у 9-10 місяців при живій масі 115-120 кг.
Існує приблизна оцінка ваги свиноматки за віком. Вважається, що після кожного опоросу самка додає 25 кг. Так, якщо при першій злучці маса свинки середньої вгодованості була 115 кг, то на момент другого осіменіння вона дорівнює 140, третього - 165 кг і т.д.
Як виміряти вагу дорослої свині
Дорослими слід вважати свиней, які закінчили зростання, тобто тварин старше 9 місяців.
Розроблено такі способи вимірювання живої маси без зважування:
- Вимірювання по таблиці.
- Розрахунок за такою формулою.
- Розрахунок за категорією вгодованості.
Вимірювання за таблицею
Для розрахунку живої маси свині застосовують вимірювальну рулетку. Найзручніше користуватися півтораметровою кравецькою стрічкою. Процедуру проводять вранці, натще. Домагаються, щоб тварина стояла прямо. Для цього помічник пропонує їй ласощі з руки.
Спочатку визначають довжину тулуба. Стрічку прикладають до потилиці, простягають до основи хвоста. Другий промір - обхват позаду лопаток.
Наступний етап – визначення ваги за таблицею. Її можна скопіювати із публікації в інтернеті та роздрукувати. Масу тварини визначають на перетині рядків та стовпців.
Якщо довжина тулуба – 102 см, а обхват грудей позаду лопаток – 120 см, вага свині становить 123 кг. Похибка визначення маси коливається не більше ±10%.
Розрахунок за формулою
У мережі наводяться формули розрахунку ваги з використанням тих самих вимірювань. Наприклад, рекомендують таку формулу:
де В - вага тварини, Д - довжина тулуба, О - обхват позаду лопаток. Результат розрахунку – 133 кг. Табличні та розрахункові результати сильно відрізняються. Дані таблиць розробляли, зіставляючи проміри з результатами зважування. Тому краще скористатися ними, а не формулами.
Розрахунок за категорією вгодованості
Розроблено формулу розрахунку живої маси як добуток довжини тулуба на обхват грудей розділений на коефіцієнт, який для свиней середньої вгодованості становить 156. Виходить сильно занижений результат, у нашому прикладі 79 кг. Тому краще скористатися визначенням ваги таблиці.
Визначення вгодованості має практичне значення для корекції раціону поросних свиноматок. На малюнку показаний зовнішній вигляд свинок із різними категоріями вгодованості.
Академік В. Г.Рядчиков наводить такі критерії оцінки вгодованості свиноматок:
Для того щоб вирівняти кондиції, з 5 по 36 день після трапляння худим тваринам щодня згодовують 4 кг, комбікорми, жирним - 2 кг.
Як дізнатися, скільки важить порося
Масу поросят при народженні, а також у перші тижні життя визначають на портативних терезах. Подальше визначення проводять оцінним способом згідно з таблицями зміни зростання. Однак після досягнення ваги 25-30 кг необхідно відокремити особин для ремонту стада та відгодівлі. Схема годування підсвинків буде різною. Ось тут і знадобляться проміри.
Таблиця ваги поросят по тижнях
Орієнтовна маса поросят у тижні вирощування показана в таблиці:
Вік, тижні | Жива маса, кг |
1 | 2,5 |
2 | 4,5 |
3 | 7 |
4 | 9 |
5 | 11 |
6 | 14 |
7 | 18 |
8 | 22 |
9 | 26 |
10 | 30 |
Отже, проміри треба проводити на 9-10 тижні життя порося.
Вага поросят по місяцях: таблиця
Після постановки на відгодівлю чи вирощування ремонтного молодняку вибірковий контроль за живою масою підсвинків рекомендують проводити щомісяця.
Візуально підбирають не менше 5 особин середнього розміру з кожної клітини, роблять проміри та порівнюють із приблизним планом зростання, представленим у таблиці:
Здачу на м'ясо проводять після досягнення живої маси 90-110 кг. Подальший відгодівля недоцільний, оскільки прирости відбуваються за рахунок сала, ринкова вартість якого нижча, ніж м'яса.
Висновок
Оцінка живої маси свиней у вигляді промірів дозволяє відстежувати динаміку зростання, своєчасно коригувати раціон, визначати момент, коли тварин треба здавати на м'ясо.
Найменша похибка досягається у порівнянні вимірювань з табличними даними. Метод дозволяє заощадити на закупівлі дорогого обладнання.
Ветеринарний лікар та експерт нашого сайту Донський державний аграрний інститут (випускник ДСХІ, 1978) на даний момент це вже університет. Чи не знайшли відповідь на своє запитання? Не соромтеся, запитуйте на тему статті ТУТ у коментарях відповідаю всім, ну а пропозиції та побажання можна написати тут: наші автори, контакти
Скільки має важити свиня: вплив породи на масу тіла, прості методики вимірювання ваги
Займаючись розведенням свиней, важливо правильно розрахувати прибуток, отриманий від цього виду діяльності. Зробити це можна, якщо знати масу тварини. Виробляти виміри ваги свині буває проблематично, тому що іноді просто неможливо змусити свиню стати на ваги. У зв'язку з цим, використовуються різні методи, за допомогою яких можна виміряти без ваг.
Скільки важить доросла свиня?
Кожному, хто займається свинарством на професійному рівні, потрібно знати середні вагові показники тварин. Це дозволить правильно розрахувати раціон харчування свиней, а також вирішити, яка кількість годівель на добу потрібна для нормального зростання та розвитку особин.
Крім того, важливо не тільки володіти знаннями про усереднені показники, але і не упускати з уваги інформацію, що стосується вагових показників залежно від особливостей породи тварин. Наприклад, білі свині мають великі вагові показники, порівняно з їх азіатськими побратимами тієї ж вікової категорії.
Наступні фактори впливають на вагові показники тварини:
- підлога тварини (кабан може набрати більшої ваги, ніж самка такого ж віку);
- характеристики породи вимірюваної особини (наприклад, вага кнура, що відноситься до породи степової білої свині, може становити 300 кг, хоча нормальним вважається вага в 200-250 кг, а особини в'єтнамської породи можуть досягти лише 150 кг);
- вік;
- раціон (якщо не обмежувати раціон свиней і годувати їх стільки, скільки вони можуть з'їсти, то вже в три місяці тварина досягне маси 100 кг).
Середня вага дорослої особини за дотримання вимог, пов'язаних із правильним вмістом свиней, може бути від 150 до 300 кг. Безумовно, бувають і крайнощі. Були зафіксовані випадки, коли доросла тварина важила багато, її вага становила близько 1 т. Зустрічаються і карликові свині, чия вага не перевищує 30 кг. Ні перша, ні друга крайність не вітаються свинарями.
Вплив породи на вагові характеристики свині
У сучасному свинарстві відома велика кількість різноманітних порід свиней. Вони відрізняються як за зовнішніми параметрами, так і за результатами, в тому числі і за вагою:
- Угорська мангалиця має густу вовну рудуватого кольору в зимовий час, навесні забарвлення змінюється на біле з милими завитками. Вона дуже схожа на дикого кабана. Це зумовлено тим, що генетично вона на 40% відноситься до своїх диких побратимів. Особи даної породи невибагливі в їжі, можуть без проблем вживати відходи від переробки спирту, равликів, жаб і різноманітні коренеплоди. Вони не бояться перепадів температур і можуть їсти підніжним кормом до холодів. Ця порода належить до сальних. М'ясо угорської мангалиці вважається цінним тому, що воно може протягом десяти місяців зберігати свій приємний смак. Представники цієї породи можуть набрати вагу до 180 кг.
- Однією з найдавніших порід свиней є порода мейншан. Як і угорська мангалиця, вона вважається сальною породою. Особи мають чорну шерсть, укорочене, можна сказати, сплющене рило, найдовші та відвислі вуха серед усіх інших порід свиней. Шкіра у представників мейншан складчаста. Ця порода плідна. Свиноматка може принести один раз від 12 до 18 поросят. Якщо говорити про вагові характеристики породи, то вони, мабуть, найбільш рекордні з наявних. Кабани з довжиною тіла 70 сантиметрів набирають до 200 кг, а самки, зростання яких становить 63 см, мають масу тіла 170 кг.
- Рідкісною породою з свиней, що розводяться, є тайванська зелена світиться. Вона була виведена на Тайвані. Свою назву порода отримала за те, що новонароджені поросята мають зеленуватий забарвлення, а під променями ультрафіолету вони ніби світяться, їх забарвлення стає яскраво-зеленого кольору. Вага представників цієї породи не є рекордною. Півторорічні поросята мають таку ж вагу, як звичайні, він дорівнює 120-140 кг. Цю породу розводять більше у медичних, ніж у господарських цілях.
- Данська пролетарська свиня була виведена датчанами, які мешкали на території Німеччини. Вона має незвичайне забарвлення, яке нагадує прапор Данії. Ця порода цілком вгодована. Свиню можуть важити 350 кг.
- Серед великої різноманітності масивних свиней було виведено і мініатюрні свинки, які стосуються породи Кун-кун. Вони наділені незвичайною формою тіла, що нагадує кульку. Забарвлення у представників даної породи різноманітне. Зустрічаються особини рудого, сірого та чорного кольору. Дорослі свинки досягають ваги 13-14 кг, при зростанні 80-90 см.
За якої ваги проводиться забій свиней?
Займатися свинарством вигідно завдяки тому, що є можливість отримувати велику кількість м'ясних продуктів.
Слід зазначити, що не можна плутати вагу живої свині та її забійну вагу, тому що це не ідентичні показники, а тому і розраховувати їх слід по-різному. та копит.
Потрібно пам'ятати, що забійна вага є меншою, ніж вага живої особини.
Свинарі вважають, що в середньому вихід м'яса повинен виходити 60-70 кг при вазі особини в 100 кг, а вага сала повинен дорівнювати 15-25 кг. Також хотілося б відзначити, що сальний прошарок меншого розміру виходить у свиней, які вели активний образ. життя, багато рухалися в період їхнього відгодовування. Якщо ж тварина вела малорухливий спосіб життя, то це може призвести до зменшення. кількості м'яса, одержаного в результаті.
Причини, що впливають на вагу:
- Деякі невеликі за розмірами породи свиней дають більший вихід м'яса, ніж це можна спостерігати у великих свиней, що належать до високорослих пород.
- Підлога тварини впливає на наступний вихід м'яса.
- Використання для годування комбікорму (при використанні кормів, збагачених корисними речовинами, можна отримати особин, забійна маса яких буде більшою).
- Правильне утримання особин.
З'ясовуючи забійну вагу, варто пам'ятати, що якщо особина напередодні має вгодований вигляд, то й м'яса можна буде отримати більше. Це зумовлено тим, що вага кісток та внутрішніх органів залишається незмінною, наростати здатне виключно м'ясо.
Як дізнатися вагу свині?
Досвідчені тваринники, які давно займаються розведенням свиней, здатні без особливих проблем визначити вагові параметри тварин, не використовуючи для цього ніяких пристосувань. Похибка становитиме приблизно 10-15 кг.
Підрахунок ваги тварини з урахуванням її віку та характеристик породи
Молочне порося в'єтнамської свині набирає вагу, що не перевищує 4 кг, а ось порося такого ж віку великої білої свині здатне досягти 9 кг. Поросята великих порід мають великі вагові показники: у віці трьох місяців вони можуть важити близько 30 кг, а півроку – 150 кг.
Звичайно, такі виміри далекі від точних показників, оскільки вага особини залежить від того, як кормлять свиню і в яких умовах вона міститься. Якщо для годування використовуються різноманітні відходи їжі або картопля, то забійної ваги тварина зможе досягти лише до року.
Метод, в основі якого лежить коефіцієнт вгодованості свині
При проведенні розрахунку вагових даних тварини таким чином необхідно з'ясувати, яка вона довжина і чому дорівнює обхват грудей. Ці цифри спочатку перемножуються між собою, а потім діляться на коефіцієнт, що присвоюється тварині, згідно з його зовнішніми даними. Дані, що виходять, розглядаються як середня маса тварини.
Коефіцієнти надаються наступним чином:
- якщо тварина відрізняється худорлявістю, є низькорослим і дрібним, то йому присвоюється коефіцієнт 162;
- середні або близькі до них параметри дозволяють присвоїти тварині коефіцієнт рівний 156;
- вгодована ж свиня отримує коефіцієнт у вигляді 142.
Таким чином, для виконання необхідних підрахунків можна скористатися простою формулою. Виміряне обхват грудей множиться на 1,54, а довжина тулуба на 0,99. Отримані дані підсумовуються і їх віднімається 150. Таким чином, виходять точні вагові показники особини.
Використання таблиці вимірювання ваги
Цей обчислювальний метод виміру точний. Під час проведення вимірювань з його допомогою похибка може становити 5-10%. Для використання такої таблиці потрібно провести попередні вимірювання параметрів тварини. Як і при використанні попереднього методу, потрібна інформація про довжину тіла і обхват грудної клітини свині. Для отримання цих даних доведеться скористатися вимірювальною стрічкою.
Розтягнувши стрічку від основи голови тварини і до хвостового закінчення, до місця виходу прямої кишки, можна з'ясувати довжину тіла. Розмір обхвату грудей виходить вірним, якщо вимірювальна стрічка з одного боку щільно стикається з тильною основою лопаток.
Таблиця складається після проведення попередніх вимірювань, а також дотримання наступних умов:
- Під час проведення попередніх вимірювань тварина має стояти.
- Необхідно, щоб голова була піднята нагору.
- Вимірювати необхідно за три години до годування.
Щоб отримати необхідні дані, вдаються до різних хитрощів. Вони дозволяють відвернути тварину від того, що відбувається, зацікавити її чимось іншим. Для цього можна використовувати миску невеликого розміру з кормом всередині.Це змушує тварину тягнутися за їжею, і дозволить зробити необхідні маніпуляції.
Отримавши необхідні показники, складається таблиця: дані розставляються в стовпчики та рядки. Вага тварини розташовується на перетині параметрів.
Поради
Розглянемо деякі рекомендації щодо вирощування свиней на м'ясо, які допомагають отримати максимальний результат:
- У ході вирощування варто вдаватися до інтенсивної та неінтенсивної відгодівлі. При цьому господарники використовують для годування тварин кухонні відходи, а частка комбікормів, що використовуються, невелика. Це дозволяє підвищити приріст м'яса, оскільки такий розподіл раціону свиней дозволить їм до 10-12 місяців досягти ваги 100 кг. Даний варіант годування вимагає мінімальних витрат, однак і вихід м'яса при забої також буде мінімальним.
- Відгодівля починається, коли особина досягає ваги в 30 кг, що станеться приблизно на третьому місяці життя поросяти. Він триває протягом 4-5 місяців, лише часом він триває трохи довше. За час відгодівлі порося здатне набирати в день до 700 г. Цей спосіб дозволяє набрати вагу від 100 до 130 кг на момент досягнення особиною віку 8-9 місяців.
- Підживлення для молодих поросят потрібно вводити відразу після народження: спочатку свиноматка їх годує своїм молоком, а потім підгодовують поросят.
- Утримувати тварин слід у просторих приміщеннях, позитивно впливає наявність освітлення.
Важливо! Для отримання м'якого та смачного м'яса потрібно збалансувати раціон тварин. До нього має входити багато зелені. Як неї можуть виступати бур'яни, кропива, морквяне та бурякове бадилля.
Таким чином, виростити здорових свиней та отримати в результаті якісний продукт в умовах особистого домогосподарства можливо. Головне, відповідально підходити до питань догляду та вирощування тварин.